Hlavní obsah

Demokraté se přiklánějí ke Clintonové, volby by vyhrál republikán McCain

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americkou senátorku Hillary Clintonovou by podle průzkumu Gallupova ústavu zveřejněného ve čtvrtek upřednostnila většina amerických demokratů před Barackem Obamou. Změna přišla po několika týdnech, kdy byla pozice obou kandidátů vyrovnaná. Oba demokraty by však nyní porazil republikán John McCain.

Článek

Clintonovou by nyní volilo 49 procent demokratických voličů a Obamu 42 procent. Rozdíl je nad tříprocentní statistickou chybou. Od 5. února, kdy se konaly primárky ve více než dvaceti amerických státech, je to poprvé, co by Clintonová předstihla Obamu. Od "superúterý" dosud byli oba kandidáti prakticky vyrovnaní.

V mimořádně těsném souboji o demokratickou nominaci zatím vede Obama s 1617 delegáty, zatímco Clintonová jich má 1498. K zisku nominace musí demokratický kandidát získat aspoň 2024 delegátů.

Obamovi uškodilo několik skandálů členů jeho volebního týmu. Nejprve z něj musela odejít zahraničněpolitická poradkyně Samantha Powerová, protože označila v novinovém rozhovoru Clintonovou za "monstrum". Tento týden byl Obama nucen se distancovat od pastora Jeremiaha Wrighta, kterého znal celá léta a byl mu blízký. Pastor hlásal, že Amerika je rasistická a že teroristické útoky 11. září 2001 byly odplatou za americkou zahraniční politiku.

Podle průzkumu Gallupova ústavu by také Obama prohrál ve volbách s republikánským kandidátem Johnem McCainem poměrem 43 ku 47 procentům. McCain by 48 ku 45 procentům porazil i Clintonovou.

Reklama

Související články

McCain by prohrál s Obamou i Clintonovou

Těsný souboj mezi demokratickými kandidáty na amerického prezidenta Barackem Obamou a Hillary Clintonovou nic nemění na skutečnosti, že republikáni by nyní...

Výběr článků

Načítám