Hlavní obsah

CIA může dál použít kontroverzní metody výslechu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Demokratičtí členové Sněmovny reprezentantů podle očekávání nepřehlasovali prezidentské veto zákona, který měl zakázat Ústřední zpravodajské službě (CIA) využívat při výsleších lidí podezřelých z terorismu kontroverzních metod. Podařilo se jim ale zablokovat návrh zákona umožňující odposlechy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

K přehlasování veta prezidenta George Bushe by demokraté potřebovali dvoutřetinovou většinu, kterou nemají. Prezident Bush v sobotu vetoval zákon, který vymezil CIA devatenáct jasně definovaných technik výslechu.

Vedle nejkontroverznějšího waterboardingu, při němž člověk leží se zavázanýma očima a lijí na něj vodu, takže má pocit, že se topí, zakazoval také elektrické šoky, používání psů či předstíranou popravu. Bush veto odůvodnil, že USA by se zbavily účinných prostředků, jež zemi chrání před teroristickými útoky.

Telekomunikačním společnostem dál hrozí soudy za odposlechy

Dolní komora Kongresu ale překvapivě odmítla návrh zákona pro odposlechy. Ten by zaručoval imunitu pro telekomunikační společnosti, jež umožnily odposlechy bez souhlasu soudu. Nyní čelí žalobám kvůli tomu, že vládním organizacím umožnily monitorovat hovory ze zahraničí a do zahraničí bez souhlasu soud.

Sněmovna reprezentantů návrh odmítla, protože působil retroaktivně. Republikáni namítají, že bez tohoto zákona nebude možná provádět odposlechy, a chránit tak USA a jejich spojence před možnými útoky teroristů.

Oba zákony vyvolaly velké spory. CIA čelila obvinění, že mučí lidi podezřelé z terorismu. Vláda prezidenta Bushe pak, že masové odposlechy narušují soukromí a poveleny by měly být jen na základě soudního rozhodnutí. Bush ale blokoval návrh nového zákona, který by odposlechy umožnil jen na zákaldě soudního rozhodnutí. Masové odposlechy obhajoval.

Reklama

Související články

Bush odmítl, že by CIA mučila vězně

Americký prezident George Bush v pátek hájil tajné věznice v zahraničí, v nichž Ústřední zpravodajská služba (CIA) vyslýchá podezřelé z terorismu. Zdůraznil...

Výběr článků

Načítám