Hlavní obsah

Silné zemětřesení zabilo v Chile dva lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTIAGO

Zemětřesení o síle 7,7 stupně Richterovy škály zasáhlo ve středu večer sever Chile, vyžádalo si nejméně dva mrtvé a sto zraněných. Desítky silničních dělníků byly uvězněny ve zříceném tunelu na pobřežní dálnici. Bylo také vydáno varování před vlnou tsunami pro pobřeží Chile a Peru a pro Havajské ostrovy, které bylo po několika hodinách odvoláno.

Článek

"Bylo to strašně silné. Trvalo to dlouho a všude bylo hodně hluku," uvedla Andrea Riverosová z hotelu v Calamě. Paola Barriaová ze sousedního hotelu dodala, že si připadala jako na plovoucím ostrově. "Ještě nikdy jsem nezažila tak silné zemětřesení," řekla.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo ve vesnici Quillahua asi 170 kilometrů severně od města Antofagasta a 100 kilometrů západně od města Calama v poušti Atacama. Ohnisko otřesů, které trvaly 50 vteřin, leželo v hloubce 60 kilometrů, takže následky nebyly tak ničivé. Následné otřesy o síle 5,7 stupně přišly o dvě hodiny později a měly epicentrum 60 kilometrů severozápadně od Antofagasty.

Nejvíce postižena byla města Maria Elena a Tocopilla. V Tocopille byla zničena stovka domů, dalších kolem 2500, tedy 40 procent městské zástavby, bylo poškozeno, řekl mluvčí chilské prezidentky Ricardo Lagos Weber. Bez střechy nad hlavou se tak podle starosty města ocitlo kolem 4000 lidí.

Otřesy také přerušily telefonní spojení i dráty elektrického vedení. Ve městě Antofagasta utrpělo několik lidí lehká zranění. Otřesy, které byly cítit v Santiagu, ale vyvolaly paniku. Obyvatelé měst Calama a Arica rychle utíkali z budov na ulici, aby neskončili pod troskami.

Varování před tsunami

Centrum varování před vlnou tsunami na Havaji varovalo, že by vlna mohla zasáhnout pobřeží Chile, Peru, Havaj a další státy na pobřeží Pacifiku. "Zemětřesení této síly muže vyvolat zničující vlnu, která může zasáhnout pobřeží v oblasti u epicentra v rozmezí několika minut až několika hodin," uvedlo středisko. Podle něj by "úřady měly podniknout adekvátní akce". Chilské úřady ale odhad nebezpečí snížily. Záhy poté bylo varování odvoláno i z havajského centra.

V oblasti zasažené zemětřesením se nacházejí chilské doly na měď. Chile je největším světovým vývozcem tohoto kovu a jeho těžba tvoří přibližně třetinu světové produkce. Podle chilských těžařských společností však zatím nejsou hlášena žádná poškození důlních zařízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám