Hlavní obsah

Při zemětřesení v Peru zemřelo přes 330 osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIMA

Peru zasáhlo ve středu v 18:41 tamního času (1:41 SELČ) zemětřesení o síle 7,9 stupňů Richterovy škály. Podle odpoledních údajů peruánského ministerstva zdravotnictví si vyžádalo nejméně 337 obětí na životech. Dalších 1350 osob bylo zraněno. Epicentrum zemětřesení se nacházelo asi 160 km jihovýchodně od Limy, kde byly poškozeny budovy v historickém centru.

Článek

"Bohužel máme oficiální čísla," uvedl podle Reuters Luis Palomino, předseda peruánské Civilní obranné agentury. Na svém webu agentura uvádí, že zemřelo 337 lidí a 827 bylo zraněno. Ministerstvo zdravotnictví poté upřesnilo počet zraněných na 1350.

Viceministr zdravotnictví Jose Calderon v televizi a rádiu řekl, že situace je dramatická zejména ve městě Ica čítající 650 000 obyvatel a přilehlé provincii. Peruánská televizní stanice Canal N oznámila, že místní kostel ve městě pod svými troskami pohřbil 17 lidí a dalších 70 zranil. Jiné zdroje mluví o 29 obětech a 250 zraněných.

Viceministr pobídl Peruánce, aby darovali krev a dodal, že skupina zdravotnického personálu byla vyslána do nejhůře postižené oblasti.

Otřesy trvaly dvě minuty

V Limě otřesy způsobily paniku, lidé vybíhali na ulice a několik domů v historickém centru města bylo poškozeno. "Slyšel jsem velmi silné otřesy, knihy padaly z poliček a obrazy ze zdí," řekl korespondent BBC Dan Collyns v hlavním městě. "Lidé se objímají a plakají strachem na ulicích," vypověděl další svědek.

"Byl to nejhorší zážitek, jaký jsme měli," dodala obyvatelka Limy. "(Zemětřesení) bylo extrémně dlouhé... nikdy v životě jsem tak dlouhé zemětřesení nezažila," dodala.

Silné otřesy půdy přišly ve skutečnosti ve dvou vlnách v rozmezí asi 20 sekund, přičemž první záchvěvy byly silnější. Oba otřesy trvaly podle svědků asi dvě minuty.

Materiální škody v Limě ale nejsou velké. V dalších městech směrem na jih došlo k větším výpadkům elektřiny.

Zemětřesení tsunami nevyvolalo

Pro pobřeží Peru a přilehlých zemí bylo vyhlášeno varování před možnou přílivovou vlnou tsunami, to ale bylo nakonec odvoláno. Kolumbie přesto preventivně evakuovala část přístavu Tumaco.

Prezident Alan Garcia řekl, že Peru bylo těžce zasaženo, ale z prvních zpráv vyplývá, že se nejedná o katastrofu. Do nejvíce postižených míst vyslal na inspekci tři členy vlády včetně ministra zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám