Hlavní obsah

Bin Ládinův projev psal zřejmě Američan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Mnozí bývalí i nynější experti zpravodajských služeb mají za to, že projev Usámy bin Ládina zveřejněný v pátek, nebo přinejmenším jeho část, mohl napsat Adam Gadahn. Tento osmadvacetiletý Američan je doma obžalován z vlastizrady a podporování terorismu, protože slouží jako propagandista teroristické organizace Al-Kajda.

Článek

"Celé to nese rukopis Adama Gadahna," uvedl jeden bývalý vysoce postavený činitel tajné služby CIA, který si kvůli citlivosti tématu přál zůstat v anonymitě. "Projev je plný odkazů na americkou kulturu, což naznačuje, že by ho mohl sepsat rodilý Američan, který se snaží ovlivnit bývalé krajany," dodal expert. 

Jiný zdroj uvedl, ze Gadahn se videosnímky a poselstvími umísťovanými na internet snaží získat nové stoupence i v USA.

Bin Ládin ve svém posledním videoposelství k výročí útoků z 11. září 2001 varoval USA, že jsou stále zranitelné. Američany vyzval k přijetí islámu. Nahrávka, která je první po třech letech, ale neobsahovala konkrétní hrozby.

Někteří zpravodajci mají za to, že Usáma svá vystoupení omezil, aby zvýšil jejich dopad. Podle jiných bin Ládin - padesátník, který zřejmě trpí vážným onemocněním ledvin - může být příliš nemocný a připoutaný ke svému úkrytu na to, aby třeba několikrát za rok propašoval ven videokazety.

Reklama

Související články

Bin Ládin má na videu promluvit k Američanům

Usáma bin Ládin by se ku příležitosti šestého výročí útoků z 11. září 2001 na newyorské World Trade Center měl objevit na videonahrávce, jejíž prostřednictvím...

Výběr článků

Načítám