Hlavní obsah

Podle Chaveze přijme Venezuela socialismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VENEZUELA

Venezuelský prezident Hugo Chavez slíbil znárodnit klíčové společnosti v zemi jako součást plánu transformace Venezuely v plně socialistický stát. Ve svém pondělním projevu k národu, který následoval po jmenování nového vládního kabinetu Hugo Chavez řekl, že je čas, aby cizí společnosti přestaly provozovat ropné rafinérie v oblasti Orinoka.

Článek

"Všechno, co bylo jednou zprivatizované, nechť je znárodněno, národ by měl nabýt znovu vlastnictví strategických sektorů", řekl venezuelský prezident. Chavez zahájí po prosincových vítězných prezidentských volbách [celá zpráva] své třetí funkční období ve středu.

Očekává se, že brzy požádá parlament o udělení mimořádných pravomocí k vydání prezidentského výnosu o ukončení nynější nezávislosti centrální banky země. "Stáváme se socialistickou republikou a to si vyžaduje hlubokou reformu naší ústavy", prohlásil Chavez v televizním projevu. "Přijmeme socialismus a nikdo nám v tom nezabrání".

Jeho slova jistě nepomohou k napravení již tak špatného vztahu mezi Venezuelou a USA. Zamýšlené znárodnění by se týkalo mnoha společností s americkými vlastníky.

Prezident Chavez také reagoval na nedávné vystoupení generálního tajemníka Organizace amerických států (OAS), Josého Miguela Insulzu, který venezuelskou vládu kritizoval za zrušení licence opoziční televizní stanici. "Doktor Insulza je idiot, opravdový idiot", řekl Chavez.

Ozvěny socialistické revoluce v Latinské Americe

Kuba znárodnila svůj klíčový průmysl v roce 1959 poté, co se k moci dostal Fidel Castro. Bolívijský vůdce Evo Moralez se rozhodl ke stejnému kroku hned jak se ujal v loňském roce úřadu. Obě země jsou nejbližšími Chavezovými spojenci.

V Nikarague bude ve středu po letech znovu uveden do prezidentského úřadu Daniel Ortega a venezuelský velvyslanec již v pondělí prohlásil, že obě země spolu hodlají úzce spolupracovat. Nikaragua se tak zřejmě stane příjemcem ještě podstatnější venezuelské pomoci než Kuba a Bolívie, které mají velký užitek z Chavezovy petrolejářské zahraniční politiky.

Spojené státy americké zůstávají nadále největším odběratelem venezuelské ropy a ročně tak poskytují miliardy amerických dolarů na Chavezovy sociální programy, jež mají pomoci potřebným a chudým v regionu.

Reklama

Související témata:

Související články

Venezuela chce bojovat s diktátem Hollywoodu

Venezuelský prezident Hugo Chávez v pondělí v Caracasu slavnostně otevřel filmový komplex, který má bojovat s "diktátem" hollywoodských filmů. Studia...

Výběr článků

Načítám