Hlavní obsah

Druhý výstup astronautů do vesmíru byl úspěšný

Novinky, BBC, lab, Space.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Pondělní výstup astronautů z raketoplánu Discovery, který je od čtvrtka připojen k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), do kosmu, skončil úspěchem. Piersu Sellersovi a Miku Fossumovi se podařilo opravit kabelový systém napojený na platformu, která má sehrát hlavní úlohu při budoucím dokončování výstavby stanice.

Článek

Astronauti na opravě orbitálního komplexu pracovali téměř sedm hodin. Sellers opravu označil za jeden z nejobtížnějších úkolů mise. Na zdaru několikahodinového pobytu ve vesmíru záviselo rozhodnutí o dobudování orbitálního komplexu. Opravy byly nutné pro pokračování výstavby komplexu, na němž by měla být nejdříve namontována sluneční plachta. Tu má 28. srpna ze Země dopravit raketoplán Atlantis.

Úmorná práce ve vesmíru poskytla astronautům pouze několik volných chvil. Během nich Sellers a Fossum stačili obdivně shlížet na planetu Zemi, vzdálenou 350 kilometrů. "Je to jako sledovat to všechno v obřím kině I-max. Je to prostě úžasné," nechal se slyšet Sellers.

Mezinárodní projekt

Na projektu ISS se podílí 16 států a americké raketoplány jsou jediným prostředkem, který je schopen na oběžnou dráhu dopravovat velké komponenty. V roce 2010 ale mají tyto stroje odejít do výslužby. NASA investovala v uplynulých dvou letech 1,3 miliardy dolarů do opatření pro zlepšení bezpečnosti raketoplánů.

Úpravy si vynutila zkáza raketoplánu Columbia v únoru roku 2003. Katastrofu, při níž zahynulo všech sedm kosmonautů na palubě, zapříčinil kousek izolační pěny z vnější palivové nádrže, který po startu narušil žáruvzdorný štít křídla. Stroj se pak po návratu do atmosféry doslova rozpadl. Malé kousky izolační hmoty se vytrousily i při úterním startu Discovery, ale tomu podle NASA nelze zcela zabránit. Několikacentimetrové kousky prý nejsou nebezpečné.

Sellers a Fossum absolvovali svůj první výstup do volného kosmického prostoru úspěšně v sobotu. Jejich úkolem bylo prověřit nové technologie určené k inspekcím a opravám lodí na oběžné dráze. Řídící středisko kosmických letů v texaském Houstonu rozhodlo, že nynější let raketoplánu Discovery bude prodloužen o jeden den a potrvá 13 dnů, tedy do 17. července. Prodloužení letu umožní uskutečnit dodatečný třetí výstup astronautů.

Reklama

Související články

NASA obnovuje lety raketoplánů

Tři a půl roku po tragické nehodě raketoplánu Columbia a rok po nepříliš vydařené misi STS 114 obnovuje NASA lety svých kosmických korábů. Start raketoplánu...

Výběr článků

Načítám