Hlavní obsah

Raketoplán Discovery se úspěšně spojil s ISS

Novinky, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký raketoplán Discovery se ve čtvrtek před pátou hodinou odpoledne středoevropského času bez problémů spojil s Mezinárodní kosmickou stanicí (ISS). Spojení proběhlo nad západním územím Chile, přibližně 341 kilometrů nad Zemí. Kromě přivezení zásob čekají posádku také dva až tři výlety do volného prostoru.

Článek

Discovery odstartoval do vesmíru v úterý 4.července ve 20:38 po dvou odkladech způsobených špatným počasím na floridském Mysu Canaveral. Po navedení na oběžnou dráhu čekala posádku první korekce dráhy, která je potřebná pro přílet k ISS a zasloužený odpočinek.

Ve středu posádka zkoumala tepelný štít raketoplánu pomocí dlouhé mechanické ruky vybavené kamerou a laserovými snímači. Celodenní testy potvrdily, že tepelný štít je v naprostém pořádku a při startu neutrpěl žádnou újmu.

Tomu ostatně nasvědčovaly i záběry desítek kamer, které sledovaly start. Podle záběrů se sice odlomilo několik kusů izolace, ale jednalo se o malé kousky a navíc se odlomily v době, kdy už pro Discovery neznamenaly nebezpečí.

Právě odlomený kus izolace způsobil katastrofu raketoplánu Columbia v roce 2003. Podobná událost se málem opakovala i vloni a NASA proto musela lety opět zastavit a přijít s novými opatřeními.

Přibude další člen posádky

Ve čtvrtek se raketoplán spojil s Mezinárodní kosmickou stanicí. Na ní veze nejen zásoby v italském modulu Leonardo, ale také jejího třetího člena Němce Reitera.

Ještě před spojením Discovery natočil ke stanici svůj tepelný štít a dvoučlenná americko-ruská posádka stanice provedla pomocí dvou kamer vizuální prohlídku, aby znovu potvrdila že tepelný štít, který chrání raketoplán při průletu atmosférou, není poškozen.

V následujících dnech bude posádka vykládat zásoby z modulu Leonardo a v plánu jsou také dvě až tři vycházky do kosmu. První se uskuteční už v sobotu. Odpojení od ISS je naplánováno na 14.července a přistání pak o dva dny později. Zvažuje se ovšem prodloužení mise o jeden den.

On-line přenos z průběhu celé mise STS-121 Discovery připravují Instantní astronomické noviny.

Reklama

Související články

NASA odložila start raketoplánu Discovery

Americký národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) odložil sobotní start raketoplánu Discovery. Odklad způsobilo špatné počasí a blížící se bouřkový mrak...

NASA podruhé odložila start Discovery

Americká vesmírná agentura NASA v neděli večer už podruhé odložila start raketoplánu Discovery. Může za to špatné počasí, které panuje v okolí Mysu Canaveral...

Výběr článků

Načítám