Hlavní obsah

Čína a Rusko našly s Ahmádínežádem společnou řeč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

Íránský prezident Mahmúd Ahmádínežád je spokojený s balíkem návrhů mezinárodního společenství na řešení íránského jaderného programu. Podle něj představují "krok vpřed". Po setkání s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem to v pátek prohlásil v Šanghaji.

Článek

O nabídce jednal íránský prezident ve čtvrtek při summitu takzvané Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten po setkání řekl, že Írán je prý připraven zahájit o balíku jednání.

Írán, Rusko a Čína mají podle Ahmádínežáda velmi podobný či totožný pohled na řadu otázek týkajících se íránského jaderného programu. "Nemůžeme ale hovořit o detailech našich jednání," odmítl íránský prezident upřesnit, čeho se shoda týká.

Mezinárodní společenství před časem Teheránu skrze Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE) nabídlo balík návrhů. V něm požaduje, aby Írán zastavil obohacování uranu. Zároveň naznačuje, že za určitých podmínek by bylo možné civilní íránský jaderný program v budoucnu připustit.

Rusko a Čína fungují jako íránští spojenci

Rusko a Čína jsou největšími zastánci Íránu v jeho sporu se Západem a tradičně odmítají hrozby sankcemi. "V obecné rovině se na tuto nabídku díváme jako na krok vpřed. Instruoval jsem své kolegy, aby to pečlivě zvážili," řekl Ahmádínežád po jednání s čínským prezidentem.  

Stálí členové Rady bezpečnosti OSN (USA, Británie, Francie, Čína a Rusko) a Německo po Teheránu chtějí, aby zastavil proces obohacování uranu a přestal utajovat své aktivity v jaderné oblasti. Případně chtějí záruky, že nebude pod rouškou civilního programu vyrábět jaderné zbraně.

Írán tvrdí, že chce uran využít jen k mírovým cílům, tedy výrobě energie.

Reklama

Související články

Írán může mít jadernou bombu do deseti let

Ředitel americké Národní zpravodajské služby John Negroponte v pátek uvedl, že Teherán se aktivně snaží vyvinout jaderné zbraně. Do deseti let podle něj může...

Solana přivezl do Teheránu nové návrhy

Vysoký představitel Evropské unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana se v úterý v Teheránu sešel s hlavním íránským vyjednávačem...

Výběr článků

Načítám