Hlavní obsah

Solana jednal v Teheránu o jaderném programu Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Představitel Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana se v úterý v Teheránu sešel s hlavním íránským vyjednávačem v otázce jaderné problematiky Alím Larídžáním. Dále jedná s ministrem zahraničí Manúčehrem Motatakím.

Článek

Předložil jim nové nabídky pěti stálých členů Rady bezpečnosti a Německa, které by měly přimět Teherán, aby ukončil obohacování uranu. Írán nabídky zváží.

"Hovořili jsme spolu dvě hodiny a (Solana) nám předal své návrhy. Írán je musí zvážit a pak na ně bude reagovat," řekl Larídžání íránským novinářům po skončení schůzky, aniž by uvedl, co bylo předmětem nabídky. Odmítl ale ukončit obohacování uranu.

Při příletu do Teheránu Solana řekl, že Západ chce s Íránem "navázat nový vztah založený na vzájemném respektu a důvěře". 

Motatakí uvedl, že Írán míní zahájit "kyvadlovou diplomacii" s cílem odstranit vzájemné rozpory.  Doufá také, že Evropa nezopakuje loňské chyby, kdy formulovala podmínky, aniž by vzala v úvahu íránský pohled.

USA musí vzít v úvahu íránský pohled

Postoj zmírnily i Spojené státy, které donedávna tlačily Írán na rychlé přijetí podmínek světového společenství s tím, že jinak budou uplatněny sankce. " Dejme jim čas, nechme Íránce, aby se podívali, co je v nabídce" uvedl mluvčí Bílého domu Tony Snow.

Obsah dokumentu s nabídkou Íránu, na níž se minulý týden dohodly USA, Británie, Francie, Rusko, Čína a Německo zatím nebyl zveřejněn. Výměnou za ukončení obohacování uranu by Írán měl údajně získat lehkovodní reaktor se zajištěnou dodávkou paliva. Podle lisu New York Times by Íránu bylo umožněno nakupovat součástky pro letadla od firem Boeing. Balíček údajně zahrnuje i možnost nákupu amerických zemědělských technologií a podporu členství Íránu ve Světové obchodní organizaci.

Reklama

Související články

Solana přivezl do Teheránu nové návrhy

Vysoký představitel Evropské unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana se v úterý v Teheránu sešel s hlavním íránským vyjednávačem...

Výběr článků

Načítám