Hlavní obsah

Slovenští vojáci zůstanou v Iráku, opozice je proti

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská vláda ve středu deset dní před parlamentními volbami rozhodla, že slovenští vojáci budou nadále působit v Iráku, Afghánistánu a v dalších zahraničních misích. "V zahraničí momentálně působí 560 našich vojáků a nepředpokládám zvýšení těchto počtů," uvedl po zasedání vlády ministr obrany Martin Fedor.

Článek

Asi stovka slovenských ženistů bude cvičit irácké vojáky. Fedor rovněž potvrdil, že Slovensko je připravené zreorganizovat svou jednotku v Afghánistánu. Severoatlantická aliance požádala Slovensko, aby zvážilo vyslání dvou vrtulníků Mi-17 do Afghánistánu. V současnosti má Slovensko v Kábulu 57 ženistů.

Opoziční strana Smer - sociální demokracie už avizovala, že pokud bude součástí příští slovenské vlády, okamžitě odvolá vojáky z Iráku. Předseda strany Robert Fico minulý týden prohlásil: "Naše rozhodnutí je v tomto směru jasné a definitivní a nebudeme na něm nic měnit." [celá zpráva]

Ukončení mise podporují i komunisté (KSS), Slovenská národní strana a v poslední době také Křesťanskodemokratické  hnutí. Podle platného usnesení parlamentu z roku 2003 je vojenská mise v Iráku časově neomezená.

Fedor upozornil, že okamžité stažení vojáků z Iráku by mohlo poškodit pověst Slovenska jako důvěryhodného partnera v rámci NATO. Nevylučuje však, že budoucí vláda by mohla rozhodnout i o jejich dřívějším odchodu. Podle jeho odhadu by se mohli slovenští vojáci z této oblasti vrátit do roku 2010. Musel by to ale napřed schválit parlament.

Od roku 1993 se ve vojenských misích v zahraničí vystřídalo celkem 10 tisíc slovenských vojáků. Slovensko buduje jednotku rychlé reakce pro možnost nasazení i v zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám