Hlavní obsah

Smer si měsíc před volbami drží svůj náskok

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Měsíc před předčasnými parlamentními volbami na Slovensku (17. června) průzkumy veřejného mínění potvrzují vysoký náskok strany Smer - sociální demokracie Roberta Fica v žebříčku preferencí - nejnověji 32 procent hlasů.

Článek

Podle průzkumu Statistického úřadu však nastala změna na druhém místě, neboť tu nyní obsadila Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKU) premiéra Mikuláše Dzurindy.

Dostala se tak před Lidovou stranu HZDS expremiéra Vladimíra Mečiara: SDKU by volilo 11,4 a HZDS 10,9 procenta Slováků. Avšak podle průzkumu agentury Focus si HZDS nadále udržuje druhou příčku se ziskem 11,1 procenta.

SDKU si však od posledního průzkumu polepšila z 8,1 na 9,5 procenta.

Spekulace o možné koalici s HZDS

Do parlamentu by se dostala také vládní Strana maďarské koalice (10,8), Křesťanskodemokratické hnutí (10,2), Slovenská národní strana (9,2) a Svobodné fórum (6,2).

Komunistická strana Slovenska s 3,6 procenta hlasů by zůstala mimo parlament.

Smer jako největší kritik Dzurindových reforem se pravděpodobně stane rozhodujícím faktorem při sestavování příští slovenské vlády. "Nechceme do vlády za každou cenu," upozorňuje Fico.

V kuloárech se spekuluje především o jeho povolební spolupráci s Vladimírem Mečiarem a jeho Lidovou stranou HZDS.

"Voliči nás tlačí k sobě," přiznal místopředseda HZDS Viliam Veteška. Jedna věc je vůle voličů a druhá vzájemná nevraživost panující mezi Ficem a Mečiarem.

"Kombinace Smeru a HZDS by přicházela v úvahu jen v případě, že ostatní možnosti skončí neúspěchem. Z mezinárodního hlediska by pro Smer nebylo spojení s HZDS příliš dobrým řešením," domnívá se sociolog Pavel Haulík.

Podle něho Smer osloví s nabídkou koaliční spolupráce nejspíš Křesťanskodemokratické hnutí a pak bude hledat třetí stranu, která by nové koalici zajistila většinu.

Premiér nehodlá složit zbraně

Politologové soudí, že existuje jen mizivá naděje na pokračování pravicové vlády. Zároveň však upozorňují, že premiér je sportovec, který se nevzdává a určitě nesložil zbraně. V roce 2002 se mu rovněž nedávaly velké šance, ale on ve finiši "zabral". V kampani klade Dzurindova SDKU důraz na reformy, které v uplynulém období uskutečnila pravicová vláda.

"To nejtěžší už máme za sebou a byla by škoda, kdyby se Slovensko začalo vracet po započaté cestě," říká vicepremiér pro ekonomiku Ivan Mikloš.

SDKU straší voliče, že Fico zruší reformy a všechna strádání s výhledem na postupné zlepšování situace přijdou v niveč.

Tato taktika už začíná přinášet své ovoce v podobě zisku několika desetin procenta voličských hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám