Hlavní obsah

Fico chce po vítězných volbách stáhnout Slováky z Iráku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Pokud se strana Smer - sociální demokracie dostane do vlády, prosadí okamžité stažení slovenských vojáků z Iráku. "Naše rozhodnutí v tomto směru je jasné a definitivní a nebudeme na něm nic měnit," uvedl předseda strany Robert Fico na páteční tiskové konferenci.

Článek

"Použití vojenské síly v této zemi je podle strany hrubým porušením mezinárodního práva. Válka v Iráku nic nevyřešila a premiér Mikuláš Dzurinda na vojenské přítomnosti trvá jen proto, aby se zalíbil americkému prezidentovi Georgi Bushovi," uvedl Fico. Opoziční lídr potvrdil, že při jednání o sestavení nové vlády, toto téma určitě "položí na stůl". Předseda opoziční strany nekonkretizoval, zda to bude podmínkou účasti Smeru v příští slovenské vládě. Slovensko má v Iráku sto ženistů.

Preference strany Smer - sociální demokracie se dva týdny před parlamentními volbami pohybují kolem 30 procent. S velkým odstupem následuje Dzurindova Slovenská demokratická a křesťanská unie (12%) a Lidová strana HZDS expremiéra Vladimíra Mečiara (11%).

Podle některých politologů je o vítězi voleb už rozhodnuto. Dva týdny před hlasováním ale není  jasné, jaké bude složení budoucí vlády. Ve hře je více povolebních kombinací včetně možnosti, že Smer se do kabinetu opět nedostane. Slovenská politická scéna je rozdrobená.

Reklama

Výběr článků

Načítám