Hlavní obsah

Ministři NATO chtějí v Afghánistánu dvojnásobný počet vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Ministři obrany Severoatlantické aliance ve čtvrtek v Bruselu definitivně schválí plán na zdvojnásobení počtu vojáků v Afghánistánu. Nové jednotky by se měly dostat hlavně na neklidný jih země.

Článek

NATO hodlá zvýšit do konce července počet vojáků své mise ISAF z 9000 na 17 000. "Ministři obrany jsou přesvědčeni, že mají správný plán a správně vybavené jednotky," řekl v úterý náměstek generálního tajemníka NATO John Colston. "Nejsme připraveni měnit naše plány."

Podle něj není žádným překvapením, že vojáci NATO budou na jihu země čelit obtížným situacím. "Vytváříme tam podmínky pro stabilitu a mnoha lidem se to nelíbí," dodal Colston.

V posledních týdnech se násilí v Afghánistánu vystupňovalo na nejvyšší úroveň od svržení vlády hnutí Tálibán koncem roku 2001. Jen v květnu přišlo při útocích o život na 400 lidí.

Na jihu mají být rozmístěni především vojáci z Británie, Kanady a Nizozemska. Čeští vojáci se tam nechystají. Záměr NATO má ulehčit situaci americkým jednotkám. Koncem července už by mělo být v Afghánistánu přes 30 000 vojáků,  nejvíce od svržení Tálibánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám