Hlavní obsah

Pentagon chce rakety, které by mohly vyvolat jadernou válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Pentagon prosazuje v Kongresu souhlas se zavedením nové zbraně, která by mohla zasáhnout vzdálený cíl hodinu poté, co by byl zjištěn. Mělo by se jednat o nejadernou verzi řízené střely Trident-2, která by se stala součástí arzenálu Spojených států pro preventivní údery. Rusko už dalo kvůli tomuto záměru USA najevo vážné obavy. Považuje ho za nezodpovědný.

Článek

Program naráží na odpor i v Kongresu. Zákonodárci se bojí toho, že se zvýší riziko jaderného konfliktu. Podle plánu Pentagonu by totiž jaderné i konvenční střely typu Trident byly umístěny společně na stejných ponorkách.

"Bylo by těžké určit, zda střela vypálená z ponorky je konvenční nebo jaderná," vysvětlil člen senátního zbrojního výboru Jack Reed. Výbor podle něj vyzval vládu, aby v tomto ohledu plán pozměnila.

Šéf strategického velení armády USA generál James Cartwright bez upřesnění informaci potvrdil. Ujistil přitom, že se má jednat o konvenční a přesnou zbraň, která omezí riziko, že bude zničeno něco jiného než vybraný cíl.

Odpálení rakety by mohlo znamenat katastrofu

Obdobné obavy projevilo i Rusko, podle kterého by odpálení takové rakety mohlo vyprovokovat nepatřičnou reakci některé z jaderných mocností, mohlo by podnítit rozsáhlý protiútok s použitím strategických jaderných sil.

Podle šéfa ruské prezidentské kanceláře Sergeje Sobjanina ohlášený záměr Washingtonu podtrhuje potřebu obnovení rozhovorů o kontrole zbrojení mezi Ruskem a USA. Tato otázka se vytratila z hlavního programu mezinárodních diskusí po zániku Sovětského svazu, míní Sobjanin. Je to podle něj ale problém, o němž je nezbytné vést dialog.

Reklama

Související témata:

Související články

Severní Korea zřejmě chystá rakety i na USA

Ortodoxní komunistický režim v Severní Koreji údajně připravuje balistickou raketu, jež by měla být schopná zasáhnout i území úhlavního nepřítele - Spojených...

Výběr článků

Načítám