Hlavní obsah

IHT: USA plánují vojenskou základnu i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

S rostoucím napětím mezi Spojenými státy a Íránem se Washington stále nevzdal plánů na vybudování protiraketové základny v Evropě. Nejvážnějšími kandidáty jsou stále Česko a Polsko. Podle pondělního vydání deníku International Herald Tribune (IHT) zástupci Pentagonu jednají s oběma zeměmi. Během léta mají doporučit ministrovi obrany USA Donaldu Rumsfeldovi, kde se má základna postavit.

Článek

Vybudování pozemní protiraketové základny vyčíslili odborníci na 56 miliónů dolarů, tedy asi 1,2 miliardy korun. O tuto částku už také Pentagon požádal Kongres. Obranný štít má být v provozu do roku 2011, bude disponovat deseti střelami, které mají likvidovat střely z Íránu nebo Severní Koreje.

Základna by se měla stát další součástí amerického protiraketového "deštníku", jehož hlavní články USA vybudovaly na Aljašce nebo na Marshallových ostrovech.

Rusko s projektem nesouhlasí

Plán na vybudování protiraketové základny ve střední Evropě naráží na rozhodný odpor Ruska. Náčelník Generálního štábu ruské armády Jurij Balujevskij řekl polskému listu Gazeta Wyborcza, že Moskva s případným vybudováním štítu nic nenadělá.

"Měli byste ale vědět, co vás čeká," upozornil Balujevskij země, na jejichž území by mohla základna stát. "Rusko neplánuje jaderný konflikt s USA. Tyto země ale pochopitelně zvyšují své riziko," dodal Balujevskij.

V Česku se prý o štítu nemluví kvůli volbám

Američtí představitelé podle IHT uvedli, že v České republice se o možnosti vybudování americké protiraketové základny nemluví, protože by téma mohlo ovlivnit volby Sněmovny.

"Česko se snažilo vyhnout veřejné diskusi o tomto projektu z obavy, že by se to mohlo stát otázkou v červnových parlamentních volbách. Výsledkem bylo, že američtí představitelé se zdrželi otevřených hovorů o možné základně na českém území. Zůstalo to však možností, o které se obě strany rozhodly hovořit soukromě," citoval IHT nejmenovaného amerického představitele.

Česko žádný návrh neobdrželo

Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek však jakákoliv dvoustranná jednání České republiky s USA na téma zbudování základny popřel. "Žádný konkrétní návrh na stole není, není o čem jednat," sdělil Novinkám Čírtek.

Podle mluvčího američtí experti pouze seznamují úředníky ministerstev obrany všech členských států EU s tím, že by někdy v budoucnu mohli navrhnout, aby v Evropě stála základna. "Kdyby byl na stole konkrétní návrh, museli by o něm jednat i politici a musel by projít veřejnou diskuzí. V této souvislosti připomínám, že přítomnost cizích vojáků na území ČR musí podle Ústavy schválit nadpoloviční většina poslanců i senátorů," dodal Čírtek.

Protiraketový deštník má své kritiky

V USA někteří kritici poznamenávají, že systém protiraketové obrany není stále technicky dotažený do konce a spolehlivý.

Šéf amerického úřadu pro raketovou obranu Henry Obering v pondělním IHT ujistil, že vše bude funkční v době spuštění systému. Zdůraznil, že projekt je nezbytný kvůli možným budoucím hrozbám, především ze strany Severní Koreje a Íránu.

Reklama

Související témata:

Související články

Českou armádu íránské rakety nevzrušují

Informace o tom, že má Írán k dispozici rakety schopné zasáhnout české území, nechávají Armádu České republiky v klidu. Podle mluvčího Vojenského zpravodajství...

Výběr článků

Načítám