Hlavní obsah

Rusko prý vyzrálo na americký protiraketový deštník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Poslední typy ruských raket jsou konstruovány tak, že vydrží jaderný útok. Nové ruské mezikontinentální střely Topol-M a Bulava jsou reakcí na raketový obranný systém, který budují Spojené státy. Ředitel ruského Institutu tepelných technologií Jurij Solomonov ve středu oznámil, že rakety budou mnohem odolnější vůči prvnímu úderu nepřítele než jejich předchůdkyně.

Článek

Budou tedy několik desetiletí spolehlivým jaderným zastrašovacím prostředkem. "Výsledek, jehož jsme dosáhli, nám umožňuje říci s jistotou... že jsme schopni zajistit přežití raket," řekl Solomonov na zasedání prezidia Ruské akademie věd.

Poslední ruské rakety shazují pohonné jednotky ve výrazně menší výšce než předchozí modely, což ztěžuje systému včasného varování nepřítele raketu odhalit. "Omezení aktivní fáze letu je nejradikálnější způsob, jak se vyhnout zbraním nepřítele," řekl Solomonov.

Cestou je prý spolupráce Ruska s USA

Solomonov se ale zároveň vyslovil pro užší spolupráci mezi Ruskem a USA v raketové obraně a řekl, že nesouhlasí s negativním postojem ruského generálního štábu k návrhu na společný rusko-americký experiment v raketové obraně, který má simulovat odhalení a zachycení rakety.

Prezident Vladimir Putin několikrát chválil schopnosti ruských raket proniknout jakýmkoli raketovým obranným systémem. Ve výročním projevu před poslanci minulý týden řekl, že Rusko potřebuje silnou armádu, aby mohlo čelit cizímu tlaku. Vyslovil také obavy z toho, že by mezikontinentální balistické rakety měly nést nejaderné hlavice, protože vystřelení takové rakety by mohlo vyvolat mylný odvetný úder.

Solomonov v úterý také reagoval na Putinovo varování. Řekl, že velká přesnost satelitem řízených raket, které mají zasáhnout cíl s přesností několika metrů, dělají jaderné zbraně nepotřebné. Konvenční a jaderné hlavice jsou "jako skalpel a sekyra", řekl Solomonov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám