Hlavní obsah

Ohrožené státy zkouší ochranu proti tsunami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONOLULU

Ničivá vlna tsunami, která zaplavila oblasti v Indickém oceánu na sklonku roku 2004, je stále varovným mementem pro tamní občany. Více než 30 států v Tichomořské oblast participuje na cvičení, jež by mělo vyzkoušet výstražný systém proti ničivé vlně. Akce začala v úterý na Havaji.

Článek

Součástí přípravného soustředění je i simluace nových otřesů půdy. Předpokládalo se, že poblíž pobřeží Chile udeřilo zemětřesení o síle 9,2 stupně Richterovy stupnice, které vyprovokuje vlny cunami, jež se budou šířit východním Tichomořím.

Druhý falešný poplach, který oznámil zemětřesení severně od Filipín, testuje reakci zemí v západním Tichomoří.

Cílem tohoto cvičení, které koordinuje varovné středisko na Havaji, je také zjistit, jak spolehlivě se předávají zprávy prostřednictvím místních varovných systémů.

Na počátku zkoušky se ozvalo pípání ve varovném systému na Havaji a během několika minut bylo slyšet vyhlašování prvních poplachů.

Američané si cvičení pochvalují

"Jde to velmi dobře," řekla mluvčí amerického Národního střediska pro výzkum oceánů a atmosféry Delores Clarková. Dodala, ž byla kontaktována každá země, která se účastní této akce, a doslova od každé přišly zprávy. "Takovou snahu o spolupráci jsme nikdy dřív neviděli," řekla.

Před katastrofickým zemětřesením v Indickém oceánu v prosinci 2004, které stálo životy více než 200 000 lidí, byl zájem vlád o varovné systémy mnohem menší. [celá zpráva]

Během testu varovného systému postihla oblast dvě skutečná zemětřesení; jedno o síle 7,4 Richterovy stupnice severně od Nového Zélandu, a další v Indonésii o síle 6,8 stupně. Žádné oběti na životech nebyly hlášeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám