Hlavní obsah

Australští horníci přežili dva týdny kilometr pod zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEACONFIELD

Dva australští horníci byli v úterý vyproštěni ze zavaleného zlatého dolu ve městě Beaconsfield. V těsné kleci kilometr pod zemí strávili dva týdny.

Článek

Sedmatřicetiletého Branta Webba a čtyřiatřicetiletého Todda Russella, kteří 25. dubna po menším zemětřesení uvízli na šachtě kilometr pod zemí, vítaly při jejich prvních krocích na zemi krátce před rozbřeskem stovky lidí. Podle lékařů jsou muži v dobrém stavu, ačkoli ztratili na váze.

Dramatická záchranná akce poutala v posledních dnech pozornost celé země. Týmy horníků se střídaly při práci s mohutným vrtným zařízením, aby se k nešťastníkům probojovaly více než třináctimetrovou hradbou kamení. Poslední úsek horníci kopali jen ručními nástroji, aby přeživším neublížili.

Oba muži se mezitím krčili v 1,2 metru vysoké kleci. Pět dní přežívali o jediné müsli tyčince a vodě, kterou olizovali z kamenů, dokud je záchranáři s pomocí tepelných čidel 30. dubna nelokalizovali.

Uvězněným prostrčili i iPod

Pak k nim dírou vyvrtanou v kamenech prostrčili úzkou rouru a tudy je zásobovali vodou, vitamíny a oblečením. Pak jim posílali i vajíčkové a kuřecí sendviče, zmrzlinu, nafukovací matrace a dokonce mp3 přehrávače iPod.

Horníci, oba ženatí a trojnásobní otcové, po celou dobu zůstávali v obdivuhodně dobré náladě. Jeden z nich kupříkladu žertem požádal o noviny, aby si v nich mohl číst inzeráty a najít si jiné zaměstnání. Druhý zase žádal, aby po vyproštění s ním sanitka cestou do nemocnice zastavila u restaurace McDonald's.

Úterek ale nebyl pro zachráněné horníky pouze radostný, zúčastnili se také pohřbu svého kolegy, který při důlním neštěstí ve sto let staré šachtě v Beaconsfieldu v jihoaustralském státě Tasmánie zahynul. Čtrnácti dalším horníkům se podařilo bezpečně dostat z dolu ven bezprostředně po závalu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám