Hlavní obsah

Ranění a mrtví při protibushovských demonstracích v Indii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAIDARÁBÁD

Tři lidé zemřeli pátek v Lakhnaú na severu Indie při násilných demonstracích proti americkému prezidentovi Bushovi, který je v zemi na návštěvě. Řada dalších byla zraněna, když do davu začala pálit policie. Při demonstracích po celé zemi přišlo k újmě více než padesát lidí.

Článek

Násilnosti začaly, když se desítky muslimů snažily donutit hinduistické majitele obchodů, aby na výraz nesouhlasu s Bushem své podniky uzavřeli. Hádky nakonec přerostly v bitky a oboustrannou palbu.

Zatím není jasné, jakého vyznání jsou oběti, a zda je zabili policisté, nebo demonstranti ze znepřáteleného tábora. Jejich střety si vyžádaly osmnáct raněných. Při potyčkách bylo poškozeno nejméně 17 obchodů a poničeno několik desítek aut.

Pět lidí bylo zraněno i při demonstracích v jihoindickém universitním městě Haidarábádu, kam Bush přijel. Protestů se účastnily tisíce lidí.

Podle organizátorů přitáhl protiamerický protest komunistů v Haidarábádu asi 3000 lidí, muslimské demonstrace se zúčastnilo zhruba 2000 nespokojenců. Muslimští demonstranti zaútočili po tradičních pátečních modlitbách kameny na policisty, kteří násilníky rozháněli holemi. Při střetech utrpěli zranění dva příslušníci policie a tři účastníci protestu.

"Usáma (bin Ládin) je náš ideál. Dokázali bychom zemřít pro Usámu," skandovali podle agentury Reuters někteří z muslimských studentů, kteří na demonstraci nesli portréty nejhledanějšího teroristy světa. "Alláh je světová velmoc, ne Spojené státy," hlásal další z transparentů vyznavačů islámu, kteří požadovali odchod Spojených států z Iráku a z Afghánistánu, stejně jako nevměšování se USA do indických záležitostí.

Na jiném místě skupina mužů a žen mířila dětskými puškami na muže převlečeného za Bushe, který měl kolem krku věnec vytvořený z umělých lebek. Demonstranti rovněž pálili Bushovy figuríny.

Muslimové, kteří tvoří 40 procent sedmimiliónového Haidarábádu, také na dnešek vyzvali občany ke stávce. Uzavřena zůstala tržiště a řada podniků, obvykle přeplněné silnice téměř zely prázdnotou a v muslimských čtvrtích města amerického prezidenta vítaly černé vlajky na domech.

Na 5000 muslimů protestovalo proti Bushovi i v kašmírském Šrínagaru, kde si jejich potyčky s bezpečnostními silami vyžádaly 35 zraněných. Mezi nimi jsou prý tak dva novinři a šest policistů.

Protesty v Pákistánu pokračují

Prezident Bush se v Indii zdrží do soboty, kdy odcestuje na návštěvu Pákistánu, kde také proběhly masové protesty. V Karáčí už ve čtvrtek atentátník zaútočil na americký konzulát v Karáčí [celá zpráva]. V tomto přístavním městě se na pochod ke konzulátu vydala tisícovka muslimských radikálů. Dvě stě metrů od konzulátu dav zastavili policisté za pomoci obušků a slzného plynu, Demonstranti na policisty házeli kamení a pálili americké vlajky. Také před sebou hnali psa zabaleného do americké vlajky a skandovali "Bushi, vrať se" i hesla ve prospěch islámu a svrženého afghánského hnutí Tálibán.

V Rávalpindí nedaleko pákistánské metropole rozhánělo obušky na tři sta policistů tisícovku demonstrantů, kteří provolávali "Smrt Americe" a šlapali na americkou vlajku. V Čamanu u hranic s Afghánistánem pokojně manifestovalo 10 000 osob, v Péšávaru se jich sešly 3000, v Kvétě 4000 a v Islámábádu spálilo 300 muslimských univerzitních studentů Bushovu figurínu.

V řadě velkých pákistánských měst dnes také zůstaly zavřeny obchody a podniky po výzvě radikálních muslimských stran ke generální stávce na protest proti karikaturám proroka Mohameda v evropském tisku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám