Hlavní obsah

Britská ministryně odešla z vlády kvůli Iráku

ČTK, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Demisi z vlády premiéra Tonyho Blaira v pondělí podala ministryně pro mezinárodní rozvoj Clare Shortová, podle níž vláda nesplnila sliby ohledně rekonstrukce země. Oznámil to Downing Street bez upřesnění, kdy ministryně přestane ve vládě působit.

Článek

Shortová patřila k nejlevicovějším členům vlády a proslula svým otevřeným vyjadřováním názorů, které byly často radikální. Tvrdě kritizovala před válkou s Irákem Blairovu proamerickou politiku a hrozila, že v případě britské účasti ve válce bez mandátu OSN odstoupí. Na poslední chvíli však změnila názor, což média označila za bezpáteřnost.

Krátce po válce nicméně opět změnila postoj a začala Blaira ostře napadat za to, že neprosadil mandát OSN nad poválečnou obnovou. Svou politickou budoucnost zpečetila neúčastí na klíčovém hlasování o privatizaci nemocnic v minulém týdnu. Vymluvila se sice na bolest zad, premiér však podle svědků během jednání kabinetu ukázal na její prázdné místo a zaťukal si prstem na čelo.

Shortovou by měla nahradit baronka Valerie Amosová, která se stane první černoškou v britském kabinetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám