Hlavní obsah

Češi pomáhali rozhánět demonstraci v Afghánistánu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Demonstrace muslimského obyvatelstva proti karikaturám proroka Mohameda v dánských novinách se nevyhnuly ani horskému městu Fajzábád v severovýchodním Afghánistánu, kde společně s Dány a Němci slouží čeští vojáci v misi ISAF.

Článek

Demonstraci nakonec rozehnala afghánská policie "za tiché asistence" českých a německých vojáků. Došlo i ke střelbě, nikdo však nebyl zraněn. Dánské příslušníky německý velitel raději nechal na základně.

Protest asi dvoutisícového davu ve Fajzábádu proběhl v neděli ráno. Rozbouřený dav spálil před mešitou Cherka dánskou vlajku. "Demonstrace se poté otočila proti jednotkám ISAF, když místní duchovní začali popuzovat místní obyvatele proti přítomnosti jednotek ISAF," sdělil včera Právu zástupce velitele kontingentu Jindřich Starý. Dodal, že demonstranti se střetli s místní policií za podpory vojáků ISAF, když se snažili dostat před budovy zahraničních nevládních organizací. V poledne se demonstranti rozešli a demonstrace skončila. Podle Starého jsou všichni čeští vojáci v pořádku.

Irák: Češi nesmějí navštěvovat Dány

S dánskými vojáky slouží také necelá stovka českých vojáků v jižním Iráku. Zde na základně Šaíba poblíž Basry cvičí irácké policisty.

Podle velitele českého kontingentu Miroslava Murčeka je situace na základně Šaíba klidná, ale v Basře se zhoršila a v centru města a také u místního letiště probíhají demonstrace muslimů proti karikaturám. Nepokoje zatím české vojáky příliš neomezují. "Pouze z důvodů osobní bezpečnosti byl na minimum omezen vstup českých vojáků na dánskou základnu," uvedl Murček. Dodal, že jeden každý český voják je zdravý a živý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám