Hlavní obsah

Při náletu na pákistánskou vesnici zemřeli 4 teroristé

– WASHINGTON

Pří víkendovém americkém útoku na pákistánskou vesnici Damadola zemřelo osmnáct osob včetně pěti dětí. Podle pákistánských zdrojů mezi nimi měli být i čtyři cizí ozbrojenci. Patrně šlo o náhradu, kterou za sebe do vsi poslal druhý nejvyšší muž al-Kajdy Ajmán Zaváhrí. Toho se Američané původně snažili zabít. Podle všeho ale atentátu unikl.

Článek

Pákistánský ministr zahraničí Šaukat Azíz řekl, že jeho země nebude akceptovat podobné akce, jako byl letecký útok USA na vesnici: "Vztahy s USA jsou důležité a zlepšují se, ale takovéto akce nemohou být přehlíženy. Pákistán se podílí na boji s terorismem, ale nemůžeme přijmout jakoukoli akci v naší zemi s podobnými výsledky, jaké byly o víkendu."

Podle amerických špionážních služeb se večeře v Damadole měl účastnit i druhý muž al-Kajdá Ajmán Zavahrí. Pákistánští zpravodajci ale uvedli, že mezi oběťmi byli Zavahrího přívrženci, které jejich velitel za sebe poslal jako náhradu. Zavahrí mezi nimi podle všeho nebyl a není ani jasné, zda se vůbec pohyboval v oblasti. Také pákistánský ministr zahraničí Kasuri uvedl, že "podle zpráv, které jsme dostali, tam nebyl". Pákistánci dále zkoumají těla dvanácti obětí, mezi nimiž je osm cizinců.

Podle amerických médií pákistánská tajná služba zjistila, že v pátek Zavahrí dorazí do Damadole poblíž afghánských hranic, protože ho tam pozvali na slavnostní večeři, pak si to však rozmyslel a do vesnice poslal několik svých zástupců.

Pentagon i Bílý dům odmítly útok jakkoli komentovat.

Podle USA je útok ospravedlnitelný

Američtí politici litují víkendového raketového útoku, ospravedlňuje ho ale přesvědčení, že se tam ukrýval Egypťan Ajmán Zavahrí. Řekl to demokratický senátor Evam Bayh: "Je to politováníhodná situace, ale co jiného jsme měli dělat? Je to tam jako na Divokém západě." Podle Bayha je problém na straně pákistánské vlády, která není schopná kontrolovat problematický hraniční region.

Útok obhajoval i republikánský senátor Trent Lott, podle kterého teroristé z al-Kajdá zabíjejí tisíce nevinných lidí. "Měl bych spíše problém s tím, kdybychom se o žádný útok nepokusili," řekl.

"Je strašné, když umírají nevinní lidé. Moc toho lituji. Ale musíme dělat vše pro to, abychom al-Kajdá zneškodnili," vysvětlil senátor John McCain. "To je hlavní prioritou USA," dodal s tím, že se sice za útok omlouvá, nicméně nemůže zaručit, že se podobná situace už nikdy nebude opakovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám