Hlavní obsah

Čína potvrdila první lidské oběti ptačí chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čína potvrdila, že jedna dívka a jedna dospělá žena zemřely na ptačí chřipku. Poprvé byl virus nalezen v těle čínského chlapce z provincie Hu-nan - ten jediný ale nemoc přežil.

Článek

Jde o vůbec první případy ptačí chřipky, které byly v Číně zaregistrovány. Dvanáctiletá holčička a devítiletý hoch, její bratr, pocházeli ze středočínské provincie Chu-nan a onemocněli při kontaktu s nakaženou drůbeží. Čína původně tvrdila, že testy na virus H5N1 u sourozenců, kteří byli léčeni minulý měsíc na zápal plic, byly negativní.

Později ale úřady rozhodly znovu jejich případ prověřit a požádaly při tom o pomoc Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). WHO nemohla podezření na úmrtí na H5N1 u dívky prokazatelně potvrdit, poněvadž její tělo bylo mezitím spáleno. Peking nicméně případ registruje jako ptačí chřipku vzhledem k potvrzení choroby u bratra děvčete, který pocházel ze stejného prostředí, a vzhledem k dalším okolnostem.

Chlapec a jeho sestra onemocněli před měsícem. Léčili je na zápal plic. Sestra pak v nemocnici zemřela, chlapce propustili domů. WHO vyslala do Číny zvláštní tým, který má případy vyšetřovat. Děti prý žily blízko místa, kde vypukla epidemie drůbeže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám