Hlavní obsah

V Pákistánu našli záchranáři živé batole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMABÁD

Osmnáctiměsíční děvčátko našli v pátek v bezvědomí v troskách pákistánští záchranáři ve městě Balimang. Šest dnů po sobotním zemětřesení přitom už záchranné týmy oznámily, že ukončily záchranné operace z obav, že už žádného přeživšího nenajdou.

Článek

Bezvědomé batole bylo nalezeno u Balimagu, v jedenáct kilometrů vzdálené odloučené vesnici, kam musel záchranný tým dojít pěšky. Jeden z jeho členů, doktor Mazhar Hussain, uvedl, že vesničané je zavedli přímo na místo, kde podle nich ještě někdo mohl přežít. Záchranáři začali kopat a nalezli čtyři těla. Poté pode dveřmi našli holčičku. Poskytli jí první pomoc a děvčátko se probralo z bezvědomí.

Zatímco její matka a dva bratři při zemětřesení zahynuli, jejich těla byla nalezena  nedaleko, otec Mohammed Afzal přežil.

Hlavní je pomoc přeživším

Naděje najít další přeživší je však velmi malá. "Týmy nám řekli, že šance někoho najít je menší než dvě procenta," uvedl duchovní Abdul Ghafforullah. Záchranáři se proto stahují, v centru pozornosti je nyní pomoc přeživším. Pákistánská vláda plánuje v oblasti Kašmíru postavit stanová městečka pro milión lidí bez přístřeší a soustředí se na dodávky jídla.

V pátek přední islámští duchoví opět kritizovali vládu, že pomoc je pomalá , kritizovali však i rabování. "Svět nám pomáhá, ale co děláme my? Vykrádáme jejich auta," uvedl duchovní Abdul Ghafforullah.

Do Pákistánu už dorazilo 134 letů s pomocí a tu distribuuje 50 vrtulníků a stovky nákladních automobilů. Vrtulníky přitom odvážejí raněné do nemocnic. OSN ale kritizuje jak chaos při distribuci, který představuje katastrofu v katastrofě.O víkendu však opět hrozí déšť, který pomoc brzdí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám