Hlavní obsah

Kvůli týrání zajatců se Senát postavil proti Bílému domu

Novinky, BBC, Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký Senát podpořil ve středu v noci zákon, který omezuje pravomoc vyšetřovatelů vyslýchajících zajatce za hranicemi USA. Pro restrikce, které odmítá Bílý dům, hlasovalo 90 senátorů, proti bylo devět. K 43 opozičním demokratům se přidalo i 46 republikánů. Mluvčí prezidenta George Bushe opět pohrozil, že prezident bude zákon vetovat.

Článek

K rozhodnutí senátory vedl vzrůstající počet zpráv o týrání a mučení vězňů v Iráku, v Afghánistánu a na základně Guantánamo na Kubě. Omezení podporoval republikán John McCain, který byl zajat ve Vietnamu a spojil změnu se schválením výdajů na obranu ve výši 440 miliard dolarů. Přečetl dopis bývalého ministra zahraničí Colina Powella, který upozornil na "hrozivou krizi, kterou vyvolal skandál ve věznici Abú Ghrajb".

Podle McCaina je omezení nutné. "Krutost několika jedinců očerňuje reputaci celé země v očích miliónů lidí," řekl a připomenul případ kapitána Iana Fishbacka, který bojoval v Afghánistánu a obrátil se na senátora v dopise: "Přes sedmnáct měsíců bojoval za to, aby od svého přímého nadřízeného dostal odpověď na prostou otázku: Jaké postupy uplatnit při zacházení se nepřátelskými zajatci. Nedostal odpověď."

Prezident Bush hájil větší stávající pravomoc vyšetřovatelů kvůli válce s terorismem. Změna podle něj není nutná a navíc omezí možnosti v boji s terorismem. V prohlášení Bílého domu, kde se hrozí jeho vetem, stojí, že restrikce "omezí možnost prezidenta efektivně chránit Američany před teroristickými útoky a postavit teroristy před soud".

Reklama

Výběr článků

Načítám