Hlavní obsah

Hurikán Rita zeslábl, v New Orleans přetékají hráze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW ORLEANS

Odborníci z Národního střediska pro hurikány v pátek večer oznámili, že hurikán Rita ztratil na síle a klesl na třetí stupeň pětibodové škály. Rychlost jeho větrů se podle posledních zpráv pohybuje okolo 205 km/h. Na příchod hurikánu Rita se připravuje New Orleans, které na konci srpna zdecimoval už hurikán Katrina. V oblasti kvůli hurikánu Rita hustě prští a u průmyslového kanálu ve čtvrti 9Ward přetékají hráze.

Článek

Inženýři se snaží hráze chvatně vyztužit v obavě, že by mohly znovu povolit a vystavit město novým záplavám. Podle předpovědi by mohlo v příštích dnech v oblasti spadnout od osmi do dvanácti centrimetrů vody.

Městu tak hrozí nové záplavy. Voda, která New Orleans zaplavila po hurikánu Katrina, opadla ani ne před týdnem. Záplavy však nejsou jediným rizikem, před kterým New Orleans stojí.

Hurikán Rita ve čtvrtek zabočil v ostřejším úhlu, než meteorologové předpokládali. Tím se dostal na trasu, která by mohla ušetřit Houston a blízký Galveston přímého zásahu - ale zvýšila riziko, že by hurikán mohl udeřit blíž těžce zkoušenému New Orleansu.

Varování před tropickou bouří bylo vydáno pro celou oblast delty Mississippi. Západně od New Orleansu by hurikán Rita mohl přinést 38 až 51 centimetrů dešťových srážek. Guvernérka Louisiany Kathleen Blancová se uchýlila k téměř volební taktice, když nahrála prohlášení, které bylo telefonicky doručeno více než 400 000 obyvatel podél jižního okraje státu Louisiana.

Katrina zabila 1069 lidí

"Rita má Louisianu na dohled," prohlásila Blancová na tiskové konferenci. "Jeďte na sever. Nemůžete na východ, nemůžete na západ. Pokud znáte místní silnice vedoucí na sever, vydejte se po nich." Pro ty, kdo odmítnou odejít, ještě dodala: "Možná by si měli napsat číslo sociálního pojištění na předloktí nesmývatelným inkoustem."

Počet obětí hurikánu Katrina, který na americké pobřeží udeřil 29. srpna, stoupl podle poslední bilance na 1069. Jen ve státě Louisiana vzrostl počet potvrzených obětí na 832 osob.

Při evakuaci uhořeli lidé v autobuse

Po dálnici směrem z Houstonu jezdí auta pouze jedním směrem - na sever. Lidé tak z města odjíždějí i pruhy, které obvykle vedou v opačném směru. Na ucpané dálnici č. 45 nedaleko Dallasu hořel v pátek autobus. Až dvacet lidí zřejmě zemřelo. Tisíce lidí uvízly na přecpaných komunikacích, když se snažily opustit oblast ohroženou hurikánem Rita. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám