Hlavní obsah

Pobřeží Severní Karolíny bičuje hurikán Ophelia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CAROLINA BEACH

Pobřeží Severní Karolíny začal ve středu dopoledne bičovat silný déšť a prudký vítr o rychlosti 137 kilometrů za hodinu, který přinesl hurikán Ophelia. V šest ráno místního času se na padesát kilometrů přiblížil k Mysu Lookoot. Právě tuto oblast pevniny by měl podle Národního střediska pro hurikány ještě během středy zasáhnout.

Článek

Zatím není přesně jasné, kdy k tomu dojde, Ophelia se totiž pohybuje nad mořem velmi pomalu, severovýchodním směrem se sune rychlostí necelých deset kilometrů za hodinu.

"Naneštěstí se pohybuje pomalu. Může to trvat celou noc a následující den, než se vyjasní na Outer Banks," uvedl Max Mayfield z Národního centra pro hurikány a dodal, že Ophelia zůstane nejméně po dalších 24 hodin hurikánem, což znamená, že vítr může dosahovat rychlosti 137 kilometrů za hodinu.

NOVINKY/Ondřej Krynek

Navíc se Ophelia pohybuje v kruzích, takže může některé oblasti zasáhnout i opakovaně. Podle Eda Rappaporta z Národního střediska pro hurikány má pomalý pohyb ovšem jednu výhodu: "Bylo dost času se připravit." 

Guvernér: Evakuace je nutná

"Pokud jste nevyslyšeli varování, chci, aby bylo jasno: Ophelia je nebezpečná bouře," citovala agentura AP guvernéra státu Mika Easlyho, který apeloval na lidi, aby uposlechli a ohrožená místa opustili: "Není žádná omluva pro ty, kdož zůstanou, když nemusí. My můžeme později zabezpečit jejich majetek." Částečně evakuováno bylo šest okresů.

Úřady upozornily na nebezpečí zejména obyvatele v níže položených oblastech, které mohou být snadno zatopeny. Očekává se že přílivová vlna může dosáhnout výše jeden a půl a až dva metry nad normál a v některých místech dokonce i více než tří metrů. Napršet může 10 až 15 centimetrů vody, na východě Severní Karolíny dokonce 35 centimetrů. 

Spojené státy se přitom ještě nevzpamatovaly ze škod, které v Louisianě a Mississippi způsobil hurikán Katrina, jenž si vyžádal přes 500 mrtvých.  

Reklama

Související témata:

Související články

Floridu ohrožuje bouře Ophelia

Severovýchodní pobřeží Floridy je v pohotovosti před bouří Ophelia. Ve čtvrtek večer byla vzdálena 112 kilometrů nad Atlantikem a dosáhla síly prvního stupně...

Spojené státy ohrožuje Ophelia

Hurikán Ophelia nadále ohrožuje USA. Jak v noci na pondělí uvedli američtí meteorologové, hurikán zatím zůstává u jihovýchodního pobřeží Unie a během...

Hurikán Katrina zabil přes pět set lidí

Podle zpráv z noci na úterý si hurikán Katrina vyžádal nejméně 513 obětí, v Louisianě zabil 279 lidí, v sousedním Mississippi 218 osob, na Floridě 14...

Výběr článků

Načítám