Hlavní obsah

USA mohou dál používat základnu v Kyrgyzstánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BIŠKEK/KÁBUL

Spojené státy mohou užívat svou vojenskou základnu Manas v Kyrgyzstánu tak dlouho, jak to budou potřebovat. Amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, který je na návštěvě v Biškeku, o tom v úterý ujistil kyrgyzský ministr obrany Ismail Isakov.

Článek

"Základna Manas bude zachována tak dlouho, jak to bude vyžadovat situace v Afghánistánu," řekl Isakov na tiskové konferenci. Zdůraznil však, že jakmile se situace v Afghánistánu definitivně uklidní, tak by měli Američané odejít. V zemi je jich 1500.

Rumsfeld je na návštěvě zemí Střední Asie, aby čelil jejich tlaku na odchod z oblasti. Rusko, které má také Kyrgyzstánu své základny, Čína a čtyři středoasijské republiky počátkem července na summitu v kazašské Astaně vyzvaly protiteroristickou koalici operující v Afghánistánu, aby stanovila datum stažení svých jednotek ze středoasijských zemí, protože se podle nich situace v Afghánistánu stabilizuje.

Od březnové změny režimu v Kyrgyzstánu, kdy byl svržen prezident Askar Akajev, je to již druhá Rumsfeldova návštěva v Biškeku. Tehdejší prozatímní prezident Kurmanbek Bakijev v dubnu Rumsfelda ujistil, že Američané mohou zůstat na kyrgyzském území. Od té doby se ale situace změnila.

Po jednáních v Biškeku míří proto Rumsfeld do Tádžikistánu, kam dorazil v úterý odpoledne a přes jehož území přelétávají americké stroje, a do Uzbekistánu, kde mají Spojené státy také letiště. Základny v Kyrgyzstánu a Uzbekistánu slouží pro zásobování jednotek v Afghánistánu. Na jejich užívání se Pentagon s místními zeměmi dohodl v roce 2001 kvůli zahájením operací v Afghánistánu.

Demonstrace u americké báze v Afghánistánu

V Afghánistánu v úterý protestovalo tisíc až dva tisíce lidí před největší americkou základnou v zemi Bagram kvůli tomu, že v pondělí v noci Američané zatkli několik vesničanů. Demonstranti vykřikovali Smrt Americe a na cestě k základně zapálili pneumatiky.

Podle svědků Američané vypálili několik varovných výstřelů." Mluvčí Američany vedené koalice Jerry O´Hara však uvedl: "Při demonstraci nebylo zaznamenáno žádné násilí."

"Afghánská policie je na scéně a američtí velitelé z Bagramu se setkali s místními vůdci kvůli obavám demonstrujících," stojí v prohlášení koaličních sil.

Zadržení mu sebe měli výbušniny

Podle Američanů osm zatčených plánovalo útok na afghánské a americké jednotky. "Pondělní operace vedla k dopadení osmi lidí podezřelých u přípravy a provádění útoků proti amerických a afghánských silám," sdělil mluvčí O´Hara. "Zadržení měli materiál používaný pro výrobu improvizovaných bomb."

"Afghánské a americké síly chtěly, aby se místní vůdci operace účastnily, ale nebylo to možné," praví se ve vojenském prohlášení. Nechtějí si místní obyvatele proti sobě postavit.

Reklama

Výběr článků

Načítám