Hlavní obsah

Několik ran a šel k zemi. Záběry ukazují, jak policie zlikvidovala střelce z Ohia

Novinky, tcs

Vedení města Dayton v americkém Ohiu zveřejnilo záběry z bezpečnostních kamer, které zachycují zásah policistů proti 24letému Connoru Bettsovi. Ten v noci ze soboty na neděli zastřelil devět lidí a dalších 27 zranil. Betts střelbu policistů nepřežil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila, jak policie zneškodnila útočníka v Daytonu Video: Reuters

 
Článek

Zveřejněné záběry pocházejí z ulice Fifth Street, kam střelec poté, co zastřelil svou první oběť v jedné z uliček, zamířil a kde zabil dalších osm lidí. Ti, kteří utíkali z místa střelby, nalezli úkryt v baru Ned Peppers. Tam zamířil i útočník, před vchodem ho ale policejní hlídka zastřelila.

Úřady upřesnily čas, za který se dostala policie na místo činu. „Hrozba byla neutralizována odhadem okolo 30 vteřin poté, co podezřelý poprvé vystřelil,“ uvedl daytonský policejní šéf Richard Biehl. Pokud by se střelec dokázal dostat do baru plného lidí, došlo by patrně k podstatně horšímu masakru, dodali policisté.

To, že se policejní hlídka nacházela nedaleko, lze považovat za šťastnou shodu okolností. V jednu hodinu v noci, kdy se incident odehrál, totiž zavírají všechny bary a policisté tu dohlížejí na pořádek.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Místo střelby v Daytonu v Ohiu

Na zásahu se podílelo šest policistů. Podle Biehla není dosud jasné, který z nich střelce smrtelně trefil. Každý zasahující podle něj vypálil minimálně jednu ránu.

Letos už 251. střelba

Betts střílel kolem jedné hodiny místního času v historické části města proslulé bary, diskotékami, obchůdky a galeriemi s uměním. Zastřelil devět lidí, později vyšlo najevo, že mezi nimi byla i jeho sestra. Zraněno bylo 27 osob.

Na místo přijel útočník se svou sestrou a ještě jedním mužem, který z útoku vyvázl se zraněním. Co přesně se stalo v době mezi příjezdem a prvním výstřelem, není doposud známo, sestra však patřila mezi střelcovy první oběti. Třetí osobu z auta policie nepodezírá z toho, že by o útoku věděla.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Záchranáři odvážejí těla obětí.

Podle policie byl muž vybaven útočnou puškou o ráži .223 a bubnovými zásobníky. Zbraň si útočník objednal online z Texasu, ale přebíral si ji u místního prodejce zbraní. V jeho voze byla navíc objevena brokovnice. Motiv útoku zůstává zatím nejasný.

Letos už jde o 251. masovou střelbu v USA, přičemž ta předchozí se odehrála jen necelých 24 hodin předtím v texaském městě El Paso. Tam střelec zavraždil 20 lidí. Masovou střelbu definuje FBI jako střelbu, při které zemře nebo je zraněno čtyři a více lidí, nepočítaje v to útočníka. Letos už takto zemřelo 520 lidí a nejméně 2000 jich bylo zraněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám