Hlavní obsah

Tanker zasáhly „dva letící předměty”, tvrdí posádka japonského plavidla

Japonský tanker Kokuka Courageous, který přepravoval 25 tisíc tun metanolu, poškodily v Ománském zálivu dva „letící předměty“, napsal server týdeníku Focus s odkazem na vyjádření šéfa japonské společnosti Kokuka Sangyo, která plavidlo vlastní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči hasí norský tanker v Ománském zálivuVideo: Reuters

 
Článek

„Členové posádky tankeru viděli před explozí letící objekty,“ řekl Sangyo novinářům. „Říkají, že to viděli na vlastní oči,“ dodal. Vedení společnosti obdrželo podle svého šéfa zprávu, z níž vychází, že „něco přiletělo na loď“. „Pak nastala exploze a loď byla poškozena,“ řekl.

Šéf společnosti Jutaka Katada vyloučil možnost, že tanker poškodilo torpédo. „Plavidlo by podle jeho slov nebylo poškozeno v místech nad hladinou,“ dodal.

„Špatné informace,“ komentoval Katada zprávy Spojených států, že plavidlo bylo zasaženo minami.

BEZ KOMENTÁŘE: USA zveřejnily záběry z napadení tankeruVideo: U.S. Central Command Public Affairs

Náklad metanolu je podle něj v pořádku a plavidlu nehrozí potopení, proto se na něj posádka již vrátila.

Ve čtvrtek ráno byly poblíž strategického Hormuzského průlivu pravděpodobně napadeny dvě obchodní lodě, jedna patřila Norsku a druhá Japonsku. Norská loď dlouho po výbuchu hořela. Z obou lodí se podařilo evakuovat všech 44 námořníků.

K incidentu se jako k útoku nikdo nepřihlásil, ale USA už odpovědnost připsaly Íránu. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo řekl, že o tom svědčí způsob provedení a použité zbraně. Teherán to rezolutně odmítl.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf obvinil Spojené státy, že využívají incidenty ropných tankerů jako záminku k tomu, aby proti Íránu vedly „sabotážní diplomacii“. „Spojené státy okamžitě obvinily Írán ... je jasné, že americký tým B přešel na plán B a sabotážní diplomacii,” napsal v pátek Sarif na Twitter. Američané chtějí podle něj se svým plánem B uplatnit vůči Íránu „ekonomický terorismus“.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Hořící tanker v Hormuzském průlivu

Americká armáda v pátek zveřejnila letecké záběry, které podle ní íránskou vinu dokazují. Na záběrech je podle USA vidět, jak íránské Revoluční gardy odstraňují z boku japonské lodi nevybuchlou minu připevněnou magnetem, která by podle Washingtonu mohla přinést důkaz proti Teheránu. Spojené státy poukázaly na to, že Írán již v minulosti minové útoky na tankery provedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám