Hlavní obsah

Za útoky na tankery stojí Írán, tvrdí šéf americké diplomacie Pompeo

Za útoky na dva tankery v Ománském zálivu je odpovědný Írán, prohlásil ve čtvrtek americký ministr zahraničí Mike Pompeo na mimořádné tiskové konferenci. Podle něj jde o součást snahy vyvolat další napětí a narušit dopravu ropy Hormuzským průlivem. Šéf americké diplomacie uvedl, že Spojené státy k tomuto tvrzení došly na základě informací tajné služby, typu použitých zbraní a stylu útoku.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo

Článek

Ve čtvrtek ráno se ozvaly exploze na norském tankeru Kukuka Courageous, který mířil ze Saúdské Arábie do Singapuru s nákladem metanolu. „Trup byl proražen na pravé straně nad čarou ponoru,“ dodala v prohlášení firma Bernhard Schulte GmbH & Co KG. Norská loď dlouho hořela. Posádka lodi je v pořádku bez zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hořící tanker v Ománském zálivuVideo: AP

Nouzový signál u přístavu Fudžajra ve Spojených arabských emirátech vyslal i další tanker Front Altair, který byl naložen 75 000 tunami nafty v Abú Zabí. Registrován je na Marshallových ostrovech a vlastní ho norská firma Frontline Ltd.

K možným útokům mělo podle společnosti dojít asi 45 kilometrů od íránského pobřeží.

Terčem útoku byly už 12. května čtyři tankery u Fudžajry. Z jednoho unikl ropný derivát. Zřejmě byly zasaženy podvodními drony s náložemi.

Útok je spojován s Íránem, jeho revoluční gardy jsou podezřelé, že pro něj přinejmenším poskytly nálože a technologii.

Samotný útok pak mohli provést jemenští šíitští Húsiové, kteří ovládají část Jemenu. Vládní jednotky v boji proti nim podporují arabské síly vedené Saúdskou Arábií. Húsíové na ni útočí balistickými raketami i drony.

O tématu svobody námořní dopravy pro civilní lodě má ve čtvrtek jednat za zavřenými dveřmi Rada bezpečnosti OSN.

Reklama

Související články

Za útoky na tankery stál Írán, tvrdí USA

Bílý dům neplánuje vojenskou ofenzivu proti Íránu, i když ten stál za nedávnými útok na tankery u pobřeží Spojených arabských emirátů. Řekl to při návštěvě...

Výběr článků

Načítám