Hlavní obsah

Policisté ve Vídni strčili demonstrantovi hlavu pod rozjíždějící se dodávku

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro použití přílišného násilí vyšetřují v Rakousku čtyři policisty, kteří zasahovali v pátek 31. května při klimatických protestech ve Vídni. Dva z nich si při zatýkání jednoho z demonstrantů počínali tak nešikovně, že mu hlavu strčili pod policejní dodávku, která se následně začala rozjíždět.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při zatýkání přejela málem aktivistovi ve Vídni policejní dodávka přes hlavuVideo: Reuters

 
Článek

Klimatických protestů Friday for Future se podle rakouské policie účastnilo okolo pěti tisíc demonstrantů. Během akce se podle policejní zprávy mnozí demonstranti „dopouštěli přestupků a trestných činů“, proto policisté řadu demonstrantů zatkli.

Rozhořčení vzbudilo video, které začalo minulý týden kolovat po sociálních sítích. Na něm jsou zachyceni policisté, když se pokoušeli zatknout mladého muže. Když ho konečně povalili na zem, měl zatčený hlavu mezi koly policejní dodávky, která se následně rozjela. Dav se v tu chvíli rozkřičel, ale policisté naštěstí stihli se zatčeným mužem, kterému klečeli na zádech, rychle ucuknout.

Jiné záběry zachycují jednoho z policistů, který jiného demonstranta několikrát zpacifikoval pěstí. Třetímu z demonstrantů policisté při zatýkání zlomili ruku.

Zatímco zástupce policejního ředitele Michael Lepusitz v médiích obhajoval policejní zákrok s tím, že „policisté si nemohou vybírat, za jakých podmínek zatčení provedou“, rakouská prokuratura oznámila, že na základě dodaných videomateriálů a fotografií zahájila vyšetřování čtyř policistů podezřelých z nepřiměřeného použití síly.

Reklama

Výběr článků

Načítám