Hlavní obsah

Izrael má právo nechat si část Západního břehu, tvrdí americký velvyslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael má právo ponechat si alespoň část okupovaného Západního břehu Jordánu. V rozhovoru s listem The New York Times to uvedl americký velvyslanec v Izraeli David Friedman. Velvyslancova slova ihned zkritizovali zástupci Palestinců a rovněž izraelská nevládní organizace Peace Now, která bojuje proti zakládání a rozšiřování židovských osad na palestinských územích.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Západní břeh Jordánu na mapě

Článek

Západní břeh Jordánu okupuje Izrael od války v roce 1967 a území požadují Palestinci jako součást svého budoucího státu.

„Za určitých okolností se domnívám, že má Izrael právo ponechat si část, nikoli celý, Západní břeh,” uvedl Friedman. Rozsáhlý rozhovor velvyslanec americkému deníku poskytl minulý týden ve své jeruzalémské rezidenci. Mimo jiné v něm rovněž obvinil palestinské vůdce z toho, že používají „masivní nátlak”, aby odradili obchodníky od účasti na ekonomické konferenci pořádané Trumpovou administrativou tento měsíc v Bahrajnu.

Palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát v reakci na interview napsal na twitteru: „Jejich vizí je anexe již okupovaného území, což je podle mezinárodního práva válečný zločin.” Palestinské velení s Trumpovou administrativou odmítá jednat od té doby, co americký prezident v prosinci 2017 uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele a loni v květnu tam z Tel Avivu nechal přesunout americkou ambasádu.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Rozhovor s Friedmanem byl zveřejněn asi dva měsíce poté, co se v podobném duchu vyjádřil i izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Těsně před dubnovými volbami uvedl, že jestliže se stane opět ministerským předsedou, začne rozšiřovat izraelskou svrchovanost na okupovaném Západním břehu Jordánu. Vůdce opozice Benny Ganc ho tehdy zkritizoval a vyjádření označil za nezodpovědnou snahu získat hlasy voličů.

Podle izraelských médií Netanjahu tehdy hovořil o záměru rozšířit svrchovanost nad oblastmi, kde jsou na Západním břehu židovské osady. V nich žije přes 400 000 Židů. Výstavba osad je ale z hlediska mezinárodního práva a OSN nelegální, protože jsou na okupovaném území.

Jak poznamenala agentura AP, není jasné, zda nynější prohlášení amerického velvyslance nějak souvisejí s očekávaným zveřejněním mírového plánu Bílého domu pro Blízký východ. Za plánem stojí Jared Kushner, poradce a zeť prezidenta Donalda Trumpa. Kushner plán připravuje dlouho a jeho zveřejnění několikrát odložil. Naposledy kvůli izraelským volbám, poté kvůli islámskému postnímu měsíci ramadánu. Představit jej má na konferenci svolané na 25. a 26. červen do Bahrajnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám