Hlavní obsah

Šéf americké domobrany plánoval atentát na Obamu

– Washington

Šéf domobrany z amerického státu Nové Mexiko se chlubil, že její členové plánují atentát na někdejšího prezidenta USA Baracka Obamu. Vyplývá to podle webu televize CNN z nedávno zveřejněných soudních dokumentů. Vůdce skupiny Larry Mitchell Hopkins, který nyní čelí obvinění z nepovoleného držení zbraní a munice, před dvěma lety prý hrozil smrtí i exministryni zahraničí Hillary Clintonové či americkému miliardáři a filantropovi Georgovi Sorosovi.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Barack Obama

Článek

Na údajná prohlášení o plánovaném atentátu na exprezidenta a další osoby upozornil americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) anonymní tip v listopadu 2017. Muž prostřednictvím svého obhájce obvinění popírá.

Devětašedesátiletý Hopkins byl zadržen v sobotu poté, co se v médiích objevilo video, na němž jsou členové jeho krajně pravicové militantní skupiny, jak zadržují více než 300 běženců, jenž překročili hranici Spojených států a Mexika. Skupina, která si říká United Constitutional Patriots (Spojení ústavní vlastenci), tvrdí, že tak pomáhali americké pohraniční stáži vypořádat se s nárůstem migrantů, kteří přicházejí do USA z Latinské Ameriky.

Podle prohlášení agenta FBI Davida Gabriela úřady obdržely v roce 2017 informace, že skupina se sídlem v domě Hopkinse má zhruba 20 členů, kteří jsou ozbrojeni mimo jiné i útočnými puškami AK-47. „Hopkins také prý prohlásil, že Spojení ústavní vlastenci trénují, aby zavraždili George Sorose, Hillary Clintonovou a Baracka Obamu, protože tyto osoby ‚podporují (levicové radikály ze skupiny) Antifa‘“, dodal Gabriel.

Policie při následné domácí prohlídce zabavila devět střelných zbraní a munici, uvádí se v soudních dokumentech. Za jejich nepovolené držení ale úřady Hopkinse obvinily až nyní. Prokuratura svůj krok neodůvodnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám