Hlavní obsah

Poláci utratí miliardy za nové zbraně, koupí letadla i ponorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko do roku 2026 vynaloží 185 miliard zlotých (asi 1,1 bilionu Kč) na modernizaci armády, hlavně na nákup bojových letadel, vrtulníků a ponorek. Oznámil to ve čtvrtek ministr obrany Mariusz Blaszczak. „Je to cesta vpřed, výchozí bod pro rozvoj,” prohlásil.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský voják (ilustrační foto)

Článek

Nové zbraně mají zamířit hlavně na východ země k posílení východního křídla Severoatlantické aliance, obávajícího se Ruska zejména od anexe ukrajinského poloostrova Krym na jaře 2014. Znepokojení naposledy zvýšilo obviňování Ruska z porušování smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), poznamenala agentura AFP.

Zmíněných 185 miliard zlotých má být podle modernizačního plánu použito na nákup 32 víceúčelových stíhaček páté generace F-35, na protivzdušnou obranu, bitevní vrtulníky, průzkum, námořní lodě a ponorky, dělostřelectvo a na nové bojové vozidlo pěchoty, poznamenala televize TVN 24 a připomněla, že předchozí plán počítal se sumou 140 miliard.

Nové letouny mají nahradit vysloužilé letouny Su-22 a MiG-29 sovětské konstrukce, které již nemají valnou bojovou hodnotu. Současně by měly předčit i nedávno pořízené stíhačky F-16 americké výroby. "Chceme koupit 32 letounů páté generace," prohlásil Blaszczak bez dalšího upřesnění.

Protivzdušnou obranu mají posílit americké rakety Patriot, dělostřelectvo americké raketomety HIMARS. Tři miliardy zlotých jsou podle ministra určeny na nákup moderního šifrovacího zařízení pro jednotky kybernetické obrany. Blaszczak připustil, že zvláště ožehavý je problém s odkládanou modernizací námořnictva.

Letos se má na modernizaci vynaložit okolo 11 miliard zlotých, příští rok už 14 miliard a růst má pokračovat i v dalších letech, až k téměř 31 miliardám zlotých v roce 2026. Blaszczak nicméně přiznal, že reálné potřeby jsou ještě větší. V delší perspektivě má pomoci zákon zvyšující obranné výdaje až na 2,5 procenta hrubého domácího produktu v roce 2030.

Konzervativní vláda ve Varšavě znásobuje své úsilí přimět Washington ke zřízení stálé americké základny v Polsku, kde je již v rámci posílení východního křídla NATO rozmístěno skoro 5000 amerických vojáků, podotkla AFP. Připomněla, že Varšava v roce 2016 zrušila velký kontrakt na nákup padesátky francouzských vrtulníků Airbus Caracal, ale nedávno projevila zájem o projekt francouzsko-německého tanku. S obranným rozpočtem na úrovni dvou procent HDP je Polsko jedním z mála vzorných členů NATO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám