Hlavní obsah

Žluté vesty v úzkých. Přicházejí o demonstranty i přízeň

Právo, DPA, vpl
Paříž

Pokaždé nižší počet lidí, kteří se přidávají k pochodům, a průzkumy veřejného mínění naznačují, že hnutí žlutých vest ztrácí podporu francouzské veřejnosti.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Nedělní protest žlutých vest v Paříži

Článek

V sobotu, čtrnáctou v řadě, francouzské úřady zaznamenaly odhadem celkem 51 400 demonstrantů, což představuje v porovnání se začátkem protestů proti sociální politice prezidenta Emmanuela Macrona (41), nárůstu životních nákladů a rozevírání nůžek mezi nejbohatšími a nemajetnými loni v listopadu pronikavý pokles.

Tehdy se počet nespokojených Francouzů na demonstracích po celé zemi odhadoval na 300 tisíc.

Macron odsoudil antisemitské útoky

„Je pravda, že se mezi nás vmísily gangy rváčů a násilníků. Ale teď už několik víkendů o sobě dávají vědět jen lidé, kteří v bitkách s policií nespatřují nic posilujícího,“ řekla rozhlasu France Info zaměstnankyně prádelny v Bordeaux, která se představila jen jako Sabine (28) a která vyšla do ulic poprvé i v neděli, kdy si hnutí připomnělo čtvrt roku od zrodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Paříži demonstrují žluté vestyVideo: Reuters

Macron v sobotu večer odsoudil antisemitské osočování filozofa a spisovatele Alaina Finkielkrauta (69), kterého musela chránit před útokem demonstrantů policie.

„Syn polských přistěhovalců, který se stal francouzským akademikem. Alain Finkielkraut není jen předním literátem, ale i symbolem toho, co republika umožňuje všem,“ dodal šéf Elysejského paláce.

Video na Yahoo! News zachycuje protestující, jak křičí na Finkielkrauta : „Ty špinavé sionistické lejno!“ či „Táhni, židovské prase!“.

„Cítil jsem absolutní nenávist, a bohužel, nebylo to poprvé,“ řekl Finkielkraut pro Journal du Dimanche.

Finkielkraut zprvu hnutí vest podporoval, v rozhovoru pro sobotní vydání listu Le Figaro však kritizoval jeho vůdce s tím, že „arogance změnila strany“.

Michelinskému kuchaři dvakrát hořela restaurace

Francouzský šéfkuchař Yannick Delpech (43), který v roce 2000 ve věku 24 let získal jako benjamínek michelinskou hvězdičku, nepochybuje o tom, že za sérii útoků na jeho restauraci L’Amphitryon na předměstí Toulouse může jeho kritika militantních složek vest.

Šékuchař, kterého proslavily mj. husa z Lauragais v těstíčku na černém pepři, koriandru a kmínu či červený tuňák podávaný na závitcích ze syrového tuňáka nebo sardinek, se minulý měsíc na Facebooku pozastavil nad „konspirátory, anarchisty a rasisty, kteří zneužili sociální hnutí a kteří chtějí jen chaos a nic jiného“.

O den později byl podnik posprejován nápisy „Revoluce“ a „Kolaborant“. O týden později mu někdo podpálil auto a požár přeskočil na restauraci, kde poškodil kuchyň. Ještě předtím, než policie dokončila vyšetřování prvního požáru a on podnik znovu otevřel, tak minulý týden někdo podpálil L’Amphitryon podruhé.

„Jsem syn vinaře a kuchařky. Soucítím s lidmi, jimž se vede zle a chtějí s tím něco dělat. To se však nevztahuje na žháře, kteří podpálí sousedovi živnost za to, že jich měl plné zuby,“ řekl listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ideu podporují, protesty už ne
58 procent Francouzů s vestami sympatizuje nebo je podporuje, uvedl průzkum agentury Elabe. To je o 8 procent méně než v lednu
Dvě třetiny si myslí, že nynější protesty neodpovídají tomu, čeho chtělo hnutí dosáhnout
Zastavení demonstrací si přeje 56 procent dotazovaných
Zdroj: DPA

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám