Hlavní obsah

Trump: Poslat armádu do Venezuely je jedna z možností

Washington

Vyslání armády USA do Venezuely, která je zmítaná hospodářskou a politickou krizí, zmínil americký prezident Donald Trump jako jednu z možností v souvislosti s řešením situace v této jihoamerické republice. Uvedl rovněž, že již dříve odmítl žádost nynějšího venezuelského prezidenta Nicolase Madura o setkání. Trump o tom mluvil v rozhovoru s televizní stanicí CBS, jehož přepis byl zveřejněn. Televize interview odvysílá až večer středoevropského času.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Caracasu se v sobotu konala masová demonstrace za odstoupení prezidenta MaduraVideo: Reuters

 
Článek

Trump v rozhovoru odpovídal na otázku, co by ho přimělo k použití armády ve Venezuele, a jak je to z hlediska národní bezpečnosti. „Toto nechci říct, ale zajisté je to... jedna z možností,” zmínil ohledně případného vstupu vojáků.

Foto: Ariana Cubillos, ČTK/AP

Venezuelský prezident Nicolas Maduro sleduje shromáždění v metropoli Caracasu (2. února 2019)

Americký prezident rovněž na téma možného vyjednávání s Madurem uvedl, že ho venezuelský vůdce požádal už před několika měsíci o schůzku, Trump ji ale odmítl.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump oznamuje konce rozpočtové krize

Lidé ve Venezuele již několik dní bouřlivě protestují, demonstrace svolává opozice i stoupenci autokratického prezidenta Madura. Politická situace je nepřehledná.

Minulý týden se při masových demonstracích prohlásil úřadující hlavou státu šéf parlamentu ovládaného opozicí Juan Guaidó, parlament totiž neuznal Madurův nový mandát. Rovněž řada zemí včetně USA vyjádřila Guaidóovi podporu.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: V Caracasu se v sobotu konala masová demonstrace za odstoupení prezidenta Madura

Maduro je u moci od března 2013 a od té doby se v zemi konala řada manifestací za demokratické volby a řada protestů proti porušování lidských práv a proti řízené hospodářské politice vlády, kvůli níž kolabuje ekonomika, zmínila ČTK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám