Hlavní obsah

Maďarský prezident podepsal kontroverzní „otrokářský zákon”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský prezident János Áder ve čtvrtek podepsal novelu zákoníku práce, která prolamuje roční limit pro přesčasy zaměstnanců. Informovala o tom agentura MTI. Zmíněná kontroverzní úprava právního předpisu vyvolala v maďarské veřejnosti odpor a vlnu demonstrací.

Foto: Blikk.hu

Demonstrace v Budapešti kvůli zákonu o přesčasech

Článek

Novele, kterou parlament schválil minulý týden ve středu, se v Maďarsku přezdívá „otrocký zákon”. Normativní akt umožňuje, aby zaměstnanci ročně odpracovali až 400 přesčasových hodin místo dosavadního limitu 250 hodin. Přesčasy mohou být nově nahrazovány či propláceny v časovém období až tří let.

Několik tisíc lidí proti tomuto legislativnímu záměru vlády premiéra Viktora Orbána protestovalo už předminulou neděli ještě před hlasováním poslanců o změnách v zákoníku. Minulý týden a hlavně o víkendu se počet demonstrujících v centru Budapešti zvyšoval a podobné akce se navíc konaly také v dalších maďarských městech, a dokonce i v zahraničí.

Nejnovější akce byla svolána na tento pátek pod heslem "Nepodepisuj to, Jánosi!". Heslo bylo určeno Áderovi, který měl možnost novelu poslancům vrátit. Prezident ale kontroverzní normu podepsal už ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Související články

Maďaři opět v ulicích

Několik tisíc Maďarů vyšlo v neděli do ulic Budapešti a dalších měst, aby protestovali proti tzv. otrokářskému zákonu, který zvýší počet přesčasových hodin ze...

Výběr článků

Načítám