Hlavní obsah

Tálibán při útoku v Afghánistánu postřelil amerického generála

– Kábul

Jedním ze tří Američanů, kteří utrpěli zranění při čtvrtečním útoku Tálibánu v jihoafghánské provincii Kandahár, byl i brigádní generál Jeffrey Smiley. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters s odvoláním na mluvčí mise NATO v Afghánistánu.

Foto: US Army

Americký generál Jeffrey Smiley (uprostřed) na archivním snímku.

Článek

Atentát si vyžádal životy dvou vysokých afghánských činitelů, včetně vlivného šéfa provinční policie Abdula Razaka, a byly kvůli němu o týden odloženy parlamentní volby v Kandaháru.

Smiley působí jako velitel výcvikové a poradenské mise NATO v jižním Afghánistánu. Útok byl spáchán těsně po schůzce vysokých představitelů provincie Kandahár s vrchním velitelem spojeneckých sil, americkým generálem Austinem Millerem. Ten vyvázl z atentátu bez újmy.

Palbu zahájil člen ochranky guvernéra provincie Kandahár, když vrchní představitelé provincie vyprovázeli po schůzce zahraniční hosty k přistávací ploše helikoptéry.

„Mohu potvrdit, že při nedávném útoku v afghánské provincii Kandahár byl zraněn americký brigádní generál Jeffrey Smiley,” uvedla mluvčí mise NATO v prohlášení rozeslaném e-mailem. Společně se Smileym utrpěli zranění také dva američtí civilisté, z nichž jeden pracuje jako dodavatel pro koaliční vojska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám