Hlavní obsah

Zbrojaři mobilizují. Trump s nimi počítá

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únorový masakr se 17 mrtvými ve floridské škole a s deseti minulý měsíc ve škole v Texasu spustily nevídané celoamerické hnutí za zpřísnění prodeje zbraní.

Foto: Pool, Reuters

Lidé před soudem, kde stanul útočník z floridské střední školy Nikolas Cruz, protestují proti vlivné organizaci NRA, která zastupuje zájmy výrobců zbraní a hájí jejich volný prodej. Cruz poloautomatickou pušku AR-15 koupil legálně.

Článek

Některé státy začaly jednat, ale ukazuje se, že zbrojaři nelení a v roce voleb do Kongresu mobilizují milióny svých stoupenců a rozjíždějí zvlášť mocný lobbing.

„Přišel čas jmenovat zrádce, kteří hlasovali pro kontrolu zbraní,“ napsal nedávno floridským členům Národního sdružení držitelů zbraní (NRA) její vlivný lobbista Marion Hammer. „Měli přitom vše zcela pod kontrolou. Už si nezaslouží vaši důvěru,“ dodal.

Kdo? Hammer měl na mysli republikánské zákonodárce na Floridě, kteří zvedli ruku pro zvýšení věkové hranice kupujících zbraní z 18 na 21 let a pro třídenní čekací dobu zájemců, a zákaz zařízení, jež poloautomatické zbraně mění na automatické.

Rekordní příspěvky

NRA po krvavé lázni ve škole ve floridském Parklandu sice svou digitální inzerci zastavila, ale už po pouhých čtyřech dnech ji obnovila, a to tak intenzivně, že denní náklady na ni vylétly na více než čtyřnásobek. Cíl přitom zůstává stejný – podpořit zisky výrobců palných zbraní a na konci spotřebitelského řetězce dál kultivovat kult svědomitého a zákona dbalého občana, jenž má podle druhého dodatku ústavy právo si opatřit a držet zbraň, což mu nesmí být odepřeno.

Dodatek pochází z roku 1791, kdy se americká republika ještě formovala a hájila svou existenci. Nejvyšší soud tehdy od počátku počítal s tím, že právo na zbraň lze regulovat, respektive omezit. Zbrojaři ale dodnes dodatek vykládají jako vlastně neomezený.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté zasahují na floridské škole, kde byl při střelbě zraněn jeden student

Když Amerika žila emotivními hesly přeživších floridských studentů a jejich „Pochodem za naše životy“, vykázala NRA za březen nejvyšší měsíční příspěvky v plynulých 15 letech: 2,4 miliónu dolarů (51,4 mil. korun), což je skok o 1,6 miliónu ve srovnání s únorem.

Předloni činily celkové příjmy NRA rekordních 366 miliónů dolarů. Zbrojaři přispívají nejčastěji kandidátům na federální úrovni. Zákonodárce mají rozškatulkované do šesti kategorií. Ve skupině „A“ jsou oblíbenci, kteří vždy hlasují proti regulaci zbraní, naopak do skupiny „F“ spadají vyložení odpůrci.

Do volby prezidenta vložili 30 miliónů

Z 535 členů nynějšího Kongresu přispělo NRA na kampaň 223 republikánům a devíti demokratům. Do zvolení Donalda Trumpa proti demokratce Hillary Clintonové investovalo sdružení 30 miliónů dolarů (642 mil. korun) – třikrát víc, než nasadili proti demokratu Baracku Obamovi v roce 2008.

S Trumpem tak pojí NRA úzké partnerství a prezident tuto přízeň oplácí. Pryč je jeho rozhořčení z krveprolití ve floridské škole, kdy dokonce veřejně zpražil jednoho republikánského senátora za to, že se bojí postavit NRA, a sám se vyslovil pro zákaz útočných zbraní a pro zpřísnění prověrek kupujících.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Lidé evakuovaná ze střední školy v Santa Fe, kde střelec zabil nejméně deset lidí.

Na nedávné výroční konferenci NRA v Dallasu Trump opět promluvil jako politik, kterému jde jen o hlasy, tentokrát v podzimních volbách do Kongresu, jelikož ztráta republikánské většiny zejména ve Sněmovně by ho citelně oslabila. „Nikdy se nevzdáme své svobody! Budeme žít svobodně a zemřeme svobodní!“ hřímal pateticky prezident, podle něhož demokraté chtějí postavit zbraně mimo zákon, což však prý zvolení republikáni nedopustí.

Trump navíc vyvolal pobouření ve Francii, když oprášil svůj pochybný recept, s nímž přišel hned po pařížských teroristických útocích v listopadu 2015 s celkem 130 oběťmi. Útočníky by podle něj dřív zahnali ozbrojení občané, a proto s NRA doma dál prosazuje ozbrojení učitelů.

Foto: Reuters

Nikolas Cruz u soudu

Spirála této logiky vyznívá vůči volání americké školní mládeže a rodičů dost cynicky. Zejména když řádění střelců ve školách na Floridě a v Texasu neodvrátila ani ozbrojená ostraha.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám