Hlavní obsah

NATO žádá Sýrii o plný přístup pozorovatelů a lékařů do syrské Dúmá

Severoatlantická aliance žádá Sýrii a současně i podporovatele režimu syrského prezidenta Bašára Asada, tedy Rusko a Írán, o plný přístup mezinárodních pozorovatelů a lékařů do Dúmá. Ve čtvrtek to oznámil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. V Dúmá o víkendu podle syrské opozice došlo k útoku chemickými zbraněmi, o čemž jsou přesvědčeni i představitelé některých západních států. Syrská vláda a její spojenci to popírají.

Foto: Yves Herman, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Aliance podle Stoltenberga jakékoliv použití chemických zbraní jednoznačně odsuzuje. Ti, kdo takové zbraně použili, musí nést odpovědnost. „Poslední útok byl hrozný, zabil tucty lidí včetně mnoha dětí,“ poznamenal Stoltenberg.

Použití chemických zbraní NATO pokládá za hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost, řekl generální tajemník s tím, že aliance je použitím těchto zbraní hluboce znepokojena.

Informace o tom, že na město Dúmá, které bylo poslední baštou povstalců v oblasti východní Ghúta, zaútočila vláda v Damašku, přinesla organizace Bílé přilby, která má blízko k povstalcům. Organizace tvrdila, že o život přišlo nejméně 150 lidí a další tisícovka byla zraněna.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu s odkazem na partnerské zdravotnické organizace uvedla, že příznaky zasažení toxickými chemikáliemi mělo 500 lidí.

Chemický útok popírá nejen Asadova vláda, ale také Rusko a Írán, spojenci Sýrie. Rusko tvrdí, že jeho specialisté žádné stopy po chemických látkách nenašli.

Reklama

Výběr článků

Načítám