Hlavní obsah

Trumpovo sídlo, loď, Švýcarsko. Hledá se místo pro schůzku Trumpa s Kimem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump oznámili, že se chtějí spolu sejít, vzápětí se rozhořely spekulace nejen o tom, kdy se schůzka uskuteční, ale především kde. Zatím je jasné pouze to, že by se oba měli sejít nejpozději do konce května. O místě setkání se hojně spekuluje. Pokud by se Kim Čong-un inspiroval svým dědem a otcem, mohlo by to být třeba ve vlaku.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Žena v Tokiu prochází pod obří obrazovkou s portréty prezidenta USA Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čon-una.

Článek

Britský The Guardian uvedl, že by se schůzka mohla uskutečnit například ve floridském Trumpově sídle Mar-a-Lago, v Ženevě, New Yorku či Pchjongjangu.

Agentura AFP uvedla, že nejpravděpodobnějším místem setkání je demilitarizované pásmo mezi oběma korejskými státy. Toto místo může zajistit bezpečnost a také infrastrukturu potřebnou k podobné akci. Pokud by se jednalo tam, nemusel by navíc Kim cestovat příliš daleko. Jak připomněla agentura AFP, severokorejský vůdce z KLDR nevyjel od roku 2011, kdy se ujal moci.

Vůdci KLDR rádi jezdili vlakem

Vlak rád využíval Kim Ir-sen a jeho nástupce Kim Čong-il, tedy dědeček a otec současné hlavy KLDR. Nejdelší cesta Kim Ir-sena po železnici se konala v roce 1984 a Kim při ní zavítal i do tehdejšího Československa. Vyjel přes Čínu do SSSR a odtud dále do Polska, Německé demokratické republiky, ČSSR, Maďarska, Jugoslávie, Bulharska i Rumunska. Domů se vrátil znovu přes SSSR.

Při cestě do Ruska v roce 2001 měl vlak Kim Čong-ila 22 vagónů a zajišťoval luxusní servis. Na naplánovaných zastávkách se doplňovaly zásoby humrů a vín značek Bordeaux a Beaujolais dopravených letecky z Paříže.

Kim Čong-il se vydal v roce 2011 do Ruska za tehdejším prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Setkal se s ním v Ulan-Ude v sibiřském Burjatsku. Z Pchjongjangu urazil 4500 kilometrů.

Setkání na lodi

Mnozí experti zase nedoporučují Trumpovi, aby cestoval do Severní Koreje. Jedním z nich je i bývalý americký velvyslanec v Soulu Christopher Hill. „Má rada je, aby prezident necestoval do Pchjongjangu. Neměl by ani Kim Čong-una pozvat do Washingtonu,“ řekl Hill a nabízí kreativní řešení. Schůzka by se mohla konat na lodi, jako se to stalo v roce 1989 v případě americko-sovětského summitu. Ruská loď byla zakotvena u Malty a na její palubě se setkali prezident Georg Bush starší a Michail Gorbačov.

Diplomat připomíná také možnost využít neutrální půdy třetí země. V tom případě se nabízí například Čína nebo Švýcarsko, v němž Kim Čong-un kdysi studoval. Navíc je Švýcarsko aktivní zemí v dozorčí komisi neutrálních států na Korejském poloostrově.

Diplomaté připomínají, že půjde o jedno z nejostřeji sledovaných setkání od doby, kdy byl Richard Nixon v Číně v roce 1972 či Ronald Reagan vedl rozhovory s Michailem Gorbačovem ve Švýcarsku v roce 1985.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám