Hlavní obsah

Historický průlom: Severokorejský vůdce Kim Čong-un se setká s Trumpem

Historický průlom nastal ve snaze vyřešit mnohaletý konflikt na Korejském poloostrově, píše server německého týdeníku Focus. Severokorejský vůdce Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump se spolu setkají do konce letošního května. Americké sankce vůči Severní Koreji budou do té doby trvat.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Nabídka ke společnému setkání přišla ze strany severokorejského vůdce. Přání Kim Čong-una „setkat se co nejdříve se šéfem Bílého domu“ tlumočil ve Washingtonu bezpečnostní poradce jihokorejského prezidenta Čchong Ui-jong.

„Řekl jsem Trumpovi, že při našem setkání severokorejský vůdce Kim Čong-un prohlásil, že je oddán denuklearizaci. Zavázal se, že Severní Korea se zdrží jakýchkoli dalších jaderných nebo raketových testů. Vyjádřil zájem setkat se co nejdřív s prezidentem Trumpem. Ten naše informace ocenil a řekl, že se s Kim Čong-unem setká do května, aby dosáhl denuklearizace,“ uvedl Čchong.

Sankce budou platit dál 

„Prezident Trump si velmi cení hezkých slov jihokorejské delegace a prezidenta Mun Če-ina. Přijme pozvání ke schůzce s Kim Čong-unem na místě a v čase, které budou dohodnuty. Těšíme se na denuklearizaci Severní Koreje. Mezitím veškeré sankce a maximální nátlak musejí zůstat v platnosti," uvedla Sarah Sandersová, mluvčí prezidenta Trumpa.

Pokračovat musejí podle jihokorejského poradce i americko-jihokorejské vojenské manévry, což prý Kim bere na vědomí. Washington a Soul jsou podle Čchonga optimisty v tom, že diplomatický proces může prověřit možnost mírového řešení korejského problému.

Severní Korea už v minulých dnech oznámila, že je připravena jednat se Spojenými státy o denuklearizaci a normalizaci vztahů. Oba korejské státy se rovněž podle Pchjongjangu dohodly, že koncem dubna po více než deseti letech uspořádají ve vesnici Pchanmundžom v hraničním demilitarizovaném pásmu vrcholnou mezikorejskou schůzku.

Anketa

Pomůže podle vás schůzka Trumpa a Kima vyřešit Korejskou krizi?
Ano, jednoznačně
35,8 %
Ne, nic se nezmění
59 %
Je mi to fuk
5,2 %
Celkem hlasovalo 1251 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám