Hlavní obsah

Afghánci údajně zadrželi Němce, který bojoval v řadách Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

V na jihu Afghánistánu v provincii Hílmand byl zadržen Němec, který bojoval v řadách Tálibánu, uvedla ve čtvrtek agentura DPA s odvoláním na informace afghánských bezpečnostních složek. Německé úřady se k případu zatím nevyjádřily. Evropští bojovníci v řadách Tálibánu není obvyklý jev, dodala agentura.

Foto: Profimedia.cz

Údajný Němec, který měl bojovat v řadách Tálibánu.

Článek

Mluvčí afghánského ministerstva obrany Dawlat Waziri řekl, že afghánské bezpečnostní síly muže zajaly během vojenské operace v okrese Gerešk. Zadrženi podle jeho slov byli čtyři ozbrojení členové radikálního hnutí Tálibán. „Tři z nich byli Afghánci, čtvrtý je Němec. Jméno zatím neznáme,“ uvedl mluvčí.

Muž si říká Abdul Vadúd a měl mít u sebe dokumenty, které ho identifikují jako občana Německa. Z výslechu vyplynulo, že se nejedná o zajatce. Má světlou pleť, zrzavý plnovous a nosí hodinky, napsal server web.de.

Zatím není jasné, kdy a jak se muž k hnutí připojil. Měl se podílet na výrobě bomb, které povstalci nastražují u silnic. Zadrženého převezla armáda do Kandaháru k dalšímu vyšetřování.

Informace o evropských bojovnících v Tálibánu prakticky neexistují na rozdíl od Evropanů, kteří se přidali k organizaci Islámský stát a bojovali či stále ještě bojují ve válkách v Sýrii a Iráku. V Tálibánu působí zahraniční bojovníci, ale pocházejí většinou z Uzbekistánu, Pákistánu nebo Čečenska.

Podle zprávy britského deníku The Guardian byl v roce 2010 na jihu Afghánistánu nalezeno tělo bojovníka, který měl tetování britského fotbalového klubu Aston Villa. Loni v prosinci se objevily zprávy o Francouzích, kteří bojují v řadách organizace Islámský stát na severu Afghánistánu.

Hílmand je považován za baštu Tálibánu. Podle místních činitelů bojovníci hnutí nyní ovládají tři čtvrtiny provincie, kde se produkuje nejvíce opia na světě. S jeho pomocí islamisté získávají finanční prostředky pro svůj boj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám