Hlavní obsah

Sedmnáctiletá džihádistka Linda dostala za členství v Islámském státu šest let

– Bagdád

Trest šesti let vězení dostala 17letá Němka Linda W. ze saského Pulsnitzu u iráckého soudu za to, že se připojila k teroristické organizaci Islámský stát, napsala v pondělí agentura DPA. Pět let dostala za členství v teroristické organizaci a další rok za to, že do Iráku přišla nelegálně. Dívce ovšem hrozil trest smrt, napsal list Süddeutsche Zeitung.

Foto: Profimedia.cz

Němka Linda W. se přidala k Islámskému státu, dnes se chce vrátit domů.

Článek

Dívka utekla z domova v saském městečku Pulsnitz nedaleko Budyšína, když jí bylo 15 let. Krátce předtím konvertovala k islámu. Přes Turecko odjela do Sýrie, kde se stala manželkou jednoho z radikálů. Ten v bitvě o Mosul padl.

Linda v rámci organizace Islámský stát pracovala pro takzvanou "morální policii", která dohlížela na to, že ženy pod nadvládou IS dodržují náboženské zákony, chodí správně oblékané a neopouští dům bez doprovodu mužských rodinných příslušníků. Ženám, které tato pravidla porušily, hrozily tresty v podobě bití.

Bezpečnostní složky ji našly loni v červenci v troskách při osvobozování Mosulu. Záběry mladé ženy s rukama nad hlavou, která hystericky křičí a prosí o život, obletěly svět. Spolu s Lindou bylo zadrženo několik žen, včetně tří dalších Němek.

Vojákům se po zadržení přiznala, že je Němka, která se k Islámskému státu přidala dobrovolně. „Jsem Němka,“ řekla vojákům, kteří ji považovali za jezídku. Bojovníci Islámského státu (IS) zneužívali ženy z této kurdské menšiny jako sexuální otrokyně. „Nejsem otrokyně, k IS jsem se dala dobrovolně,“ pokračovala.

Foto: Profimedia.cz

Linda na počátku července, když ji vládní vojska zadržela v Mosulu.

Během doby, kdy čekala na soud v Bagdádu, prosila Německo o pomoc, aby se mohla vrátit zpět domů. „Nevím, jak jsem mohla být tak hloupá a přidat se k Islámskému státu. Zničila jsem si život,“ tvrdila v reportáži televize ARD Linda. „Chci pryč, chci pryč od války, zbraní a této vřavy. Chci domů ke své rodině,“ vyprávěla v reportáži.

Foto: Profimedia.cz

Linda W. poté, když ji zadržely irácké bezpečnostní složky.

Bezpečnostní složky vidí její návrat jako možné riziko. [celá zpráva] Berlín sice podle médií chce, aby si dívka mohla svůj trest odpykat ve své vlasti, ovšem Německo dohodu s Irákem o vydání vězňů nemá.

Z Německa do Sýrie vycestovalo podle informací bezpečnostních složek kolem tisícovky lidí. O život přišlo kolem 100 či 150 lidí. Zhruba tři stovky se vrátily zpět.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám