Hlavní obsah

V Mosulu dopadli 16letou Němku, která před rokem prchla k Islámskému státu

Mosul

Šestnáctiletá německá studentka, která před rokem prchla do Iráku, aby se přidala k Islámskému státu, byla dopadena u Mosulu. Linda W. z města Pulsnitz poblíž Drážďan se podle policie nechala na internetu zlákat jistým džihádistou, aby za ním odcestovala do Iráku a žila po jeho boku. Polapena však byla ve společnosti žen, které byly vyzbrojeny samopaly a pásy s výbušninou.

Foto: Profimedia.cz

Snímek Lindy W. pořízený ještě předtím, než uprchla do Iráku.

Článek

Irácké bezpečnostní složky Lindu W. zadržely v síti podzemních tunelů, jež bojovníci Islámského státu ve druhém největším iráckém městě vybudovali. Německé úřady, které dívku zařadily na seznam teroristů, už podle listu The Daily Mail prověřují snímky a pokusí se provést identifikaci.

List Die Welt tvrdí, že nejsou žádné pochybnosti o tom, že na čerstvých snímcích je Linda W. z Pulsnitz u Drážďan. Známky příklonu k radikálnímu islámu totiž vykazovala už v Německu. Se svým životem nebyla spokojena a útěchu hledala v internetové komunikaci s džihádisty ve specializovaných chatovacích místnostech.

Dívka byla v hledáčku tajné služby

Podle svých přátel se Linda začala učit arabsky, nosila šátek a konzervativní oblečení. Do školy si navíc nosila korán. Peníze na letenku do Istanbulu získala tak, že zneužila doklady své matky. Ta na vše přišla, až když Linda W. zmizela v Turecku. Tam už si říkala novým jménem Mariam. K radikálům Islámského státu se jí podařilo dostat, přestože ji v rodném Německu sledovala tajná služba.

Mezi dvacítkou zadržených v Mosulu byly kromě mladé Němky také ženy z Ruska, Turecka, Kanady a Čečenska. Podle Iráčanů v Mosulu zřejmě působily jako samozvaná policie Islámského státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám