Hlavní obsah

Přívaly sněhu, náledí i orkán. Svět před koncem roku trápí počasí

Rozmary počasí způsobují komplikace v Evropě i za oceánem na východním pobřeží USA. Velká Británie se po vydatném středečním sněžení potýká ve čtvrtek s náledím, v Německu hrozí silný vítr a východ USA již několik dní bojuje s přívaly sněhu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Belgii se kvůli silnému větru zřítil jeřábVideo: Reuters

 
Článek

Řadu míst v Británii ochromilo ve středu silné sněžení, kvůli němuž byla značně omezena letecká doprava na řadě letišť.

Na letišti Stansted tak na spoj přes noc čekalo zhruba 300 pasažérů. Další marně čekali na svá zavazadla a svou nespokojenost ventilovali přes příspěvky na sociálních sítích.

Britský meteorologický úřad hlásí na pátek další sněžení a varuje, že může opět docházet ke komplikacím v letecké dopravě. Nejnižší stupeň varování bude platit na severu Anglie a v části Skotska.

V Německu hrozí orkán

Přívaly sněhu a vzápětí orkán. Takové počasí provází konec roku v Německu. Po vydatném čtvrtečním sněžení se opět oteplí, předpovídají meteorologové. Během silvestra by měly teploty dosahovat například v Horním Porýní až ke 14 stupňům. Současně s výrazným oteplením hrozí Německu orkán.

V nárazech bude vítr v nížinách dosahovat rychlosti až 120 kilometrů v hodině, na horách budou nárazy větru dosahovat ještě vyšší rychlosti.

Se silným větrem se potýká také Belgie. Ve městě Nieuport na severozápadě země se ve středu večer zřítil kvůli silnému větru stavební jeřáb. Pod jeho troskami byl nalezen jeden mrtvý. Další tři osoby byly zraněny, z toho jedna je v kritickém stavu. Jeřáb při pádu poškodil také devítipatrový obytný dům a několik aut.

Napadlo přes 1,5 metru sněhu

Na východním pobřeží USA se obyvatelé potýkají s přívaly sněhu od Štědrého dne. V okolí Velkých jezer se projevuje efekt takzvaného jezerního sněhu. Voda, která je proti vzduchu výrazně teplejší, se rychle odpařuje a přetváří se do sněhových srážek. Meteorologové již vydali varování pro východní pobřeží Michiganského, Erijského, Ontarijského i Huronského jezera a pro jižní pobřeží Hořejšího jezera.

Ve městě Erie na Boží hod, tedy 25. prosince, nasněžilo 86 centimetrů, což podle Národní meteorologické služby pokořilo dosavadní rekord z roku 1956. V úterý tam napadlo dalších 61 centimetrů, čímž za pondělí a úterý padl i pensylvánský rekord z roku 1944 v úhrnu sněhu napadaného za dva dny.

Foto: Robert Frank, Reuters

Přívaly sněhu v Pensylvánii

Dvaašedesátiletá Kathleen Palkovicová z města Millcreek nedaleko Erie se svým třiadvacetiletým synem odklízela sníh před domem dvě hodiny, aby se vůbec mohla dostat do práce. Cesta do restaurace v centru Erie, vzdálené osm kilometrů, zabrala hodinu, řekla Palkovicová agentuře AP.

Foto: Greg Wohlford, ČTK/AP

Sněhová nadílka ve městě Erie

Obyvatelům sídel v okolí Erijského jezera vyslal pensylvánský guvernér Tom Wolf na pomoc dvě desítky terénních vozů, které mají pomoci při transportu pacientů do zdravotnických zařízení. Podle zástupkyně okresu Erie Kathy Dahlkemperové je situace v rámci možností pod kontrolou. „Jsme zvyklí na hodně sněhu, tohle množství je ale nebývalé,” uvedla.

Nejen sníh, ale i mráz sevřel sever Spojených států. Ve městě International Falls u hranic s Kanadou klesla teplota na minus 38 stupňů Celsia. Ve státě Maine by mělo mrznout nepřetržitě následujících deset dní.

Meteorologové obyvatele zasažených oblastí varovali před hrozícím podchlazením a omrzlinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám