Hlavní obsah

Slovenské krajské volby: Kotleba poražen, levice ztratila čtyři kraje

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Nezávislý kandidát a podnikatel Ján Lunter (66) v sobotních krajských volbách na Slovensku přesvědčivě porazil dosavadního šéfa Banskobystrického kraje Mariana Kotlebu z extremistické Lidové strany Naše Slovensko. Vládní strana Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica ztratila čtyři kraje z dosavadních šesti, které kontrolovala.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Volební místnost v bratislavské čtvrti Dúbravka

Článek

Výsledky vyplynuly z finálního sčítání, které se protáhlo do sobotní noci. Účas ve volbách dosáhla téměř 30 procent, což je víc, než při posledních volbách.

Lunter získal 48 procent hlasů, Kotleba 23 procent. Na otázku, co udělá jako první v úřadě, Lunter novinářům řekl, že na sídlo kraje opětovně vyvěsí vlajku Evropské unie. „Otevřu také dveře a vyvětrám,“ dodal. [celá zpráva]

Debakl Směru

Velkým překvapením je porážka kandidátů strany Směr ve čtyřech krajích. Kandidáti Směru byli poraženi v Trnavském, Žilinském, Prešovském a Košickém kraji. Svůj post šéfa kraje obhájili pouze dva kandidáti strany Směr v Trenčínském a Nitranském kraji.

„Prohra Směru je srovnatelná s porážkou Roberta Fica v prezidentských volbách v roce 2014,“ řekl sociolog Michal Vašečka.

V Bratislavě prohrál favorit Milan Ftáčnik, kterého rovněž podporoval Směr. Šéfem Bratislavského kraje se stal Juraj Droba, poslanec parlamentu za liberální stranu Svoboda a Solidarita s podporou dalších pravicových stran. Pravice získala kontrolu také nad Košickým, Prešovským, Žilinským a Trnavským krajem.

V sobotu zvolení šéfové krajů budou ve funkci místo obvyklých čtyř až pět let, protože v roce 2022 se budou konat krajské volby společně s komunálními volbami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám