Hlavní obsah

Na Slovensku startují krajské volby, strany se sjednotily a jdou proti Kotlebovi

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Úderem sedmé hodiny se v sobotu na Slovensku otevřely hlasovací místnosti a voliči mohou až do 22.00 rozhodovat o složení osmi krajů. Největší pozornost krajských voleb poutá Banskobystrický kraj, kterému už čtyři roky šéfuje Marian Kotleba z extremistické Lidové strany Naše Slovensko (LSNS). Proti Kotlebovi se vytvořila široká neformální koalice.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protifašistická demonstrace v Bratislavě

Článek

Trojice vládních stran i největší opoziční parlamentní strany podpořily v klání o post šéfa kraje podnikatele Jána Luntera, v jehož prospěch se vzdali kandidatury další dva známí kandidáti. Byli mezi nimi poslanec Martin Klus a ředitel Muzea Slovenského národního povstání v Banské Bystrici Stanislav Mičev.

„Základním atributem mé kampaně bylo porazit fašismus, který za poslední čtyři roky v našem kraji zdomácněl. Smyslem mého rozhodnutí je spojovat síly v boji proti fašismu,“ řekl Mičev. Paradoxem je, že právě Banská Bystrica byla v roce 1944 centrem protifašistického Slovenského národního povstání (SNP). Nyní je šéfem kraje člověk, který považuje SNP za zradu a nelegální puč.

Průzkumy veřejného mínění favorizují Luntera, ale LSNS mobilizovala své příznivce do posledního dne a výsledek je otevřený.

Pozornost se soustředí na kandidáty LSNS také v ostatních krajích. Politologové upozorňují, že odrazovým můstkem pro loňský vstup této strany do slovenského parlamentu bylo právě vítězství Kotleby v krajských volbách v roce 2013 v Banské Bystrici, když porazil kandidáta vládní strany Směr-sociální demokracie.

Jednokolové volby

Těsný souboj se očekává v Bratislavském kraji, kde průzkumy favorizují levicového kandidáta a bývalého primátora slovenské metropole Milana Ftáčnika, a také v Žilinském kraji.

Volby se uskuteční v osmi krajích a v pěti to vypadá na vítězství Směru. Letos budou volby poprvé jednokolové, a to může přinést překvapení. Na Slovensku navíc platí zákaz publikování průzkumů veřejného mínění už 14 dní před termínem konání voleb. Analytici upozorňují na situaci, která se odehrála v České republice při letošních říjnových parlamentních volbách. Značná část voličů se rozhodla, komu dá svůj hlas, až týden před termínem hlasování.

Hlasovat může v téměř 6000 volebních okrscích 4,4 miliónu registrovaných voličů. O krajské volby je obvykle malý zájem. V roce 2013 se jich zúčastnilo jen 20 procent lidí. Nízká volební účast při jednokolové volbě může v konečném důsledku pomoci kandidátům Směru a LSNS, upozornil politolog Tomáš Koziak.

Nejvyšší ústavní činitelé vyzvali Slováky k účasti ve volbách. Prezident Andrej Kiska ve svém emotivním projevu upozornil na vzestup extremistů: „Stojí proti nám organizovaná, profesionální a nebezpečná extremistická politická síla, odhodlaná dosáhnout silný výsledek.“

Reklama

Výběr článků

Načítám